Схема от "кухи" фирми в търговията със захар е ощетила бюджета с 5 млн. лв.

4823
Схема от "кухи" фирми в търговията със захар е ощетила бюджета с 5 млн. лв.

На 28 септември 2015 г. Следственият отдел към Специализирана прокуратура със съдействието на експерти от Националната агенция за приходите (НАП) осъществиха операция за пресичане на дейността на организирана престъпна група, създадена с цел невнасяне на данъци от търговия със захар и захарни изделия и източване на ДДС. Предстои повдигане на обвинения, съобщиха от Прокуратурата. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на София и Пловдив, като е ощетила държавния бюджет с близо 5 млн. лв. За укриването и невнасянето на данъци е създадена система от т.нар. липсващи и буферни търговци.

НАП-София събра досега 3 млн. лв.

Столичната дирекция на НАП събра от началото на годината до днес над 3 милиона лева от публична продан на имущество на длъжници, съобщи...

"Кухите" фирми са издавали документи на реални търговци на захар и захарни изделия, с което фиктивно са увеличавали годишните си разходи, намалявали са печалбата, а оттам са намалявали и внесения в хазната данъци от търговия със захар и захарни изделия.

Веригата от дружества е ощетявала държавния бюджет и чрез приспадане на данък добавена стойност от фиктивни продажби на стоки помежду си. След дадени разрешения от Специализирания наказателен съд, на 28 септември 2015 г. са извършени претърсвания на различни адреси в столицата и Пловдив.

Иззети са множество веществени доказателства, в т.ч. печати на различни държавни институции, компютри и голямо количество документация на "липсващи" и "буферни" търговци. Извършени са разпити на свидетели, част от които пред съдия. Назначени са експертизи на иззетите доказателства.

Към момента се уточняват нанесените щети на държавния бюджет.

НАП проверява киносалони и зали за фитнес в Пловдив

33 обекта, за които вече важи изискването освен билети да издават и касови бележки, провери НАП - Пловдив, съобщиха от агенцията. Това ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София