Американците бягат от Афганистан, изоставяйки оръжия и оборудване

8397
Американците бягат от Афганистан, изоставяйки оръжия и оборудване
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати, заедно със съюзниците си в НАТО, започнаха изтеглянето на персонал от базите си в Афганистан, което трябва да приключи до 11 септември. Генерал Скот Милър, командващ американския контингент, обяви това на конференция в Кабул. За Русия това означава нова потенциална заплаха от юг, пише изданието svpressa.ru.

Напускайки Афганистан, западните военни "ще предадат всички свои бази на силите на Афганистан" - обеща генералът. По-рано искането САЩ да оставят оръжия и оборудване беше заявено от представителя на Министерството на отбраната на Афганистан Фавад Аман. За приемането на оръжия от властите на страната е създадена специална комисия.

Вашингтон има съмнения относно способността на Кабул да запази властта в страната. Генерал Франк Макензи, ръководител на Централното командване на САЩ, каза, че в момента има „деликатен баланс“ между талибаните и правителството на Афганистан, като 50 хиляди талибани вече контролират повече афганистанска територия, отколкото преди 10 години.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан – шанс за засилване влиянието на Русия

Извеждането на американските войски от Афганистан предоставя възможност регионалните играчи да укрепят своите позиции в разрушената от ...

По-рано талибаните, недоволни от времето на изтеглянето, обещаха да възобновят атаките срещу чуждестранни войници в Афганистан. Опасявайки се от нападение, американците повишиха сигурността на своя контингент: те пренасочиха към региона от летище в Катар два бомбардировача B-52 и акостираха ядрения самолетоносач Dwight Eisenhower наблизо.

Резултатите от американската окупация на Афганистан бяха критично оценени в Русия. Според руски дипломати, милиардите долари, отпуснати за обучение на афганистанските сили за сигурност, са "потънали в пясъка". „Признаването на факта, че афганистанските проблеми нямат военно решение, дойде при американците само след десетилетие на безславна кампания“ – казаха те.

Емоциите на Москва са разбираеми. Сега талибаните, без да бъдат възпрепятствани от американците, могат да се превърнат в най-голямата военна сила в Афганистан и по този начин да застрашат сигурността на руските съюзници в Централна Азия. Имайки проблеми в Украйна, Беларус и около Карабах, Русия изобщо не би искала да получи още една гореща точка в Азия.

Освен това Русия притежава няколко стратегически важни съоръжения в региона, като например суперсекретния оптоелектронен комплекс „Окно” в планината Памир, който се експлоатира в интерес на въздушнокосмическите сили. Наистина ли ще бъде разграбен от талибаните? Ще успее ли при необходимост да я защити дислоцираната в Таджикистан 201-ва военна база?

За това как ще се промени съотношението на силите в Афганистан след оттеглянето на американците и какво това заплашва Русия, svpressa.ru взела мнението на експерта по Централна Азия Андрей Казанцев.

Германия планира изтегляне на войските от Афганистан от 4 юли

Германското министерство на отбраната заяви, че планира да изтегли войските си от Афганистан в началото на юли, след като САЩ обявиха п...

Правителството на Афганистан, без постоянно мощно попълване от външни ресурси, заявил Казанцев, е обречено. Има много сериозни разногласия между пущуните и таджиките. Всъщност това било очевидно и при последните президентски избори, на които се състезаваха действащият президент Ашраф Гани (пащун) и премиерът Абдула Абдула (таджик). Тогава в продължение на много дълго време те не можеха да решат кой от тях е спечелил и стана необходима помирителна американска намеса.

Тази история много прилича на случилото се по съветско време. Тогава също имаше конфликт между две фракции на Народната демократична партия на Афганистан (НДПА): таджикския „Парчам” и пащунския „Халк”. Идеологическите различия между тях бяха незначителни. Съветските специални части убиха Хафизула Амин, лидера на халкистите, и по този начин Москва постави на власт таджикския лидер Бабрак Кармал. И когато съветските войски напуснаха, отново настъпи разцепление по същата линия. Първо възникна конфронтация между муджахедините от пущуните и националните малцинства, водени от таджиките, които се наричаха Северния алианс, а след това дойдоха талибаните.

И сега може да възникне същата ситуация. Много афганистански малцинства се опасяват, че пущуните в правителството тайно ще се договорят с пущуните сред талибаните. И тогава те ще пресъздадат Северния алианс. Ще стане като през 90-те години, след напускането на съветските войски. Тогава част от руското оръжие попадна сред муджахедините, а след това отиде при талибаните. Същото може да се случи и с американските оръжия. Има такава заплаха. Това означава, че всички съседни държави на Афганистан ще трябва да помогнат на правителството си да избегне това. Джо Байдън също говори за това, когато обяви, че ще се обърне към Русия, Пакистан и други страни за помощ по афганистанския въпрос.

По същия проблем президентът Путин говори много пъти. Той обясни, че подкрепя влизането на американски войски в Афганистан и им оказва помощ. Русия се съгласи с разполагането на американски военни бази в Централна Азия, американският военен транзит през руска територия беше разрешен - лично Путин пътува до Уляновск и обясни защо е необходим американският контингент в Афганистан. Това имаше определени недостатъци, но позволи на Русия да спести сили и ресурси в борбата срещу международния екстремизъм, тероризма и трафика на наркотици. На първо място, срещу тероризма, тъй като американците не са се борили много с търговията на наркотици.

Svpressa.ru задава въпрос на Андрей Казанцев дали талибаните ще се изкачат „на север”, рискувайки да влязат в зъбите на Русия, или ще останат национални в своето генезисно движение и няма да търсят териториално разширяване извън границите на Афганистан.

Шефът на Пентагона се обяви против изтеглянето на военния контингент от Афганистан

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента...

Спорен Казанцев, отговорът е спорен. Всъщност талибаните са пущунски националисти. Проблемът обаче е, че те са тясно свързани с Ал Кайда. Талибаните подкрепяха терористични движения, както в Кавказ, така и в Централна Азия, поради което Русия, още преди американските войски да влязат в Афганистан, обмисляше възможността за бомбардиране на талибаните, но поради тясната им връзката им с Ал Кайда не се знаеше какво може да се случи.

Сега бунтовниците казват, че целта им е да освободят Афганистан от чужденците. Добре, ще го освободят - сега американците ще си тръгнат. Следващата цел е да се изгради Ислямска държава. Всъщност те искат пущунска държава, а това веднага означава конфликт между талибаните и северните национални малцинства, които веднага ще се обърнат за помощ към Русия.

И най-важното, през последните години се появиха талибани и в ИД. Ако в регионите на Афганистан, граничещи с Пакистан, имаше конфронтация между талибаните и ИД по икономически причини - кой ще взема приходите от наркотици, то в северната част на Афганистан имаше взаимодействие между групи, свързани с ИД и талибаните. Включително с цел заплаха от постсъветските страни. Например Катар прехвърля там пари, желаейки да дестабилизира ситуацията и да наруши изграждането на газопровода TAPI и да елиминира конкурентите на своя втечнен газ.

В края на интервюто Svpressa.ru пита експерта Андрей Казанцев какви са резултатите от 20-годишната американска инвазия в Афганистан. Той е категоричен, че Русия е за регионализиране на афганистанската ситуация. Тъй като дълго време беше ясно, че американците скоро ще напуснат, има смисъл големите съседни държави (Русия, Китай, Индия, Пакистан, Иран) с определени интереси в региона, да създадат някаква форма на помощ за Афганистан, за стабилизиране на ситуацията там.

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

Камерън в Израел, обсъжда хуманитарната помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com