Белият дом представи проект за карта на бъдещите палестински територии

3493
Белият дом представи проект за карта на бъдещите палестински територии
Снимка: iStock/Guliver

Белият дом пусна във вторник своето предложение за бъдещите граници на израелската и палестинската държави като част от спорния мирен план на президента Доналд Тръмп, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Картата показва района на Западния бряг, съдържащ около 15 израелски селища, свързан с Ивицата Газа само с тунел. Това технически би изпълнило обещанието на Тръмп за неразделена палестинска държава.

Белият дом заяви, че бъдещата палестинска държава ще остане демилитаризирана.

Белия дом нападна Демократите заради готвения импийчмънт на Тръмп

Изявленията на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси относно обвиненията за импийчмънт на Доналд Тръмп са "ег...

"Визията предвижда демилитаризирана палестинска държава, която да живее спокойно редом с Израел, като Израел носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан", се казва в изявлението.

Документът е от 80 страници и че в него се посочва, че Йерусалим ще остане "неделима столица на Израел". Но планът също така ще осигури на палестинците столица в окупиран Източен Йерусалим (предградието Абу Дис), каза американският президент, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

"Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма", заяви Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение "Хамас".

Наричайки това "историческа възможност" за палестинците да постигнат независима държава, Тръмп заяви, че е писал до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана. "Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години", каза Тръмп.

Израелският премиер Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“. Според него това е "реалистичен път към траен мир", който гарантира суверенитета на Израел над долината на Йордания.

Официално: Майкъл Блумбърг се впуска в надпреварата за Белия дом

Милиардерът Майкъл Блумбърг обяви официално, че ще се кандидатира за президент на предстоящите догодина избори в Съединените щати, инфо...

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел. Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

"Твърде много планове се опитваха да окажат натиск върху Израел да се оттегли от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, г-н президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел трябва да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария", заяви израелският премиер.

Реакции

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп, предаде БГНЕС. Ето и в резюме реакциите на различни страни, които са пряко и не толкова пряко засегнати"

Сами Ану Зури, Представителя на палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Ивицата Газа: "Планът на Тръмп е агресивен и ще предизвика много гняв. Изказването му за Йерусалим е безсмислица. Градът винаги ще бъде земя на палестинците.... Палестинците ще се противопоставят на този план и Йерусалим ще остане палестинска земя."

Тръмп ще говори с Борисов за корупцията в България

За Белия дом от изключително значение за българо-американските отношения е ангажимента на София за увеличаване приноса към бюджета за о...

Айман Сафади, министър на външните работи на Йордания: "Йордания подкрепя всеки истински опит за постигане на справедлив и всеобхватен мир, който хората биха приели." Сафади добави, че единственият начин, да бъде постигнат устойчив мир е установяването на независима палестинска държава, базирана на договорените през 1967 г. граници и с Източен Йерусалим като нейна столица.

Хесамедин Ашена, съветник на президента на Иран Хасан Рухани: "Това е сделка между ционисткия режим и американците. Взаимодействие с палестинците не е в дневния им ред. Това не е мирен план, а опит да се наложат и въвеждане на санкции."

Мохамед Али ал-Хути, лидер на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен: "Планът на Тръмп е очевидна американска агресия срещу Палестина и нейния народ. Това е сделка, финансирана от Саудитска Арабия и ОАЕ, за да се бетонира израелската окупация. Хората в региона трябва да понесат отговорността и да се противопоставят на тази опасност по всеки възможен, законен начин."

Изявление на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула": "Предложеният проект за израелските поселения е една от най-големите опасности, която цели да отнеме правото на палестинския народ да си върне заграбената земя, която им принадлежи. Той е опасност за създаване на социално и демографско напрежение и размирици, които служат единствено на интересите на врага и неговите експанзионистични цели."

Доминик Рааб, министър на външните работи на Великобритания: "Предложението, очевидно, е сериозно. Отразява полагането на значителни усилия и отделянето на много време. Призоваваме лидерите да го обмислят сериозно и справедливо. Да се замислят дали предложението няма да е първата стъпка по пътя към възобновяване на преговорите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com