Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

4441
Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците
Снимка: Getty Images

Израел не се вслуша в западните си партньори и започна активни бойни действия в Рафах - южния град в Ивицата Газа, точно на границата с Египет, където се намира около половината население на анклава (между 1 и 1,5 млн. души).

Открити тунели на "Хамас" и убити терористи в Рафах

Израелските военни (ЦАХАЛ) съобщават, че са убили множество въоръжени лица, докато продължават да действат в източната част на Рафах, както и в квартал Зейтун в град Газа.

Още: ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

Що се отнася до източната част на Рафах, войските на бригада "Гивати" са открили няколко тунелни шахти, а 401-ва бронирана бригада е убила няколко въоръжени лица в близък бой и чрез нанасяне на въздушни удари в района на контролно-пропускателния пункт Рафах с Египет, казват от ЦАХАЛ.

Съобщават също, че през изминалото денонощие военновъздушните сили и 215-и артилерийски полк са нанесли няколко удара в Рафах, насочени към обекти, използвани от "Хамас" за изстрелване на ракети по Израел, пише The Times of Israel.

Още: Байдън отправи най-острата заплаха към Израел до момента (ВИДЕО)

Междувременно в Зейтун, където ЦАХАЛ започнаха операция снощи, изтребители са поразили няколко въоръжени лица и обекти на "Хамас". Резервисти от бригада "Ифтах" са ударили оръжеен склад. "Още над 40 цели, включително тунели, позиции за изстрелване на противотанкови ракети, сгради, наблюдателни пунктове и друга инфраструктура, са били поразени от ВВС в други райони на Газа", допълват от израелската армия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък заяви в интервю за Merit Street Media, че израелските сили унищожили почти всички батальони на "Хамас". "Успяхме да унищожим около 20 от общо 24 терористични батальона на "Хамас". Остава да унищожим още четири в Рафах. Ето защо искаме да влезем в Рафах, защото не можем да ги оставим там", каза той.

Снимка: Getty Images

Още: "Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Задава се нова хуманитарна криза

Междувременно обаче кризата за палестинците в Рафах е голяма – пациенти и персонал са изведени принудително от болниците в града, съобщава катарската телевизия „Ал Джазира“, която наскоро официално беше забранена в Израел.

"Нямаме легла, нямаме болници, към които да насочим хората, особено за критични пациенти", казва палестинският лекар Мохамед Закут. "Болница "Ал-Наджар" не работи. А кувейтската болница в Рафах е само за травми и спешни случаи", добавя той.

Още: Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Сам Роуз, директор по планирането в Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), заяви, че от неделя в Ивицата Газа не са постъпвали никакви доставки и че "тежки бомбардировки" поразяват райони в центъра на град Рафах - не само в източната част, както твърдят от ЦАХАЛ.

"От неделя насам в Ивицата Газа не са постъпвали никакви помощи. Никаква помощ, никакво гориво, никакви доставки, нищо. И сега наистина сме останали до последните си резерви. Имаме за още няколко дни брашно, което можем да осигурим. Но всичко останало ще започне да се изключва много скоро без гориво, без вода. Така че ситуацията е наистина отчайваща", казва Роуз пред "Ал Джазира" от Рафах.

Още: Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

"Хората се страхуват от това от много, много време и сега то настъпва. Има постоянни бомбардировки. На хоризонта се вижда дим. По наши изчисления - от снощи около 110 000 души от Рафах са били разселени и са се преместили", допълва Сам Роуз от UNRWA.

Израелската армия пък отговори задочно с видео, според което десетки камиони с хуманитарна помощ са влезли вчера в Газа през пропускателния пункт Керем Шалом. "Израел държи този пропускателен пункт отворен въпреки постоянния ракетен обстрел на "Хамас" към района", казват от ЦАХАЛ.

Тежки боеве има и в южната част на Рафах, където бойци на "Хамас" обстрелват с ракети и минохвъргачки и детонират взривни устройства, а израелските войски и танкове навлизат все по-навътре в града.

Още: Израелската армия превзе Рафах - единствената точка за официално преминаване между Газа и Египет (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Експерт: Няма да има промяна в политиката на Иран след катастрофата

Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Нападение с нож в училище в Китай, има жертви

"Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Погребението на иранския президент ще е във вторник

Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия