Ердоган даде заявка да продължи извънредното положение безсрочно

3326
Ердоган даде заявка да продължи извънредното положение безсрочно
Снимка: Gettyimages.com

Извънредното положение в Турция няма да приключи скоро, а ЕС или да си държи на дадената ни дума, или всеки да си върви по пътя. Това заяви президентът и отново избран лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган пред извънредния конгрес днес, предаде БГНЕС.

Решението си да обяви извънредното положение за безсрочно държавният глава аргументира с необходимостта от пълното унищожаване на сепаратистките и терористичните организации като кюрдската ПКК, ДАЕШ ("Ислямска държава") и ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Той се позова и на факта, че 15-20 терористи са изправили на нокти Франция и там извънредното положение продължава вече година и половина.

Ердоган смени тона - за Турция е стратегическа цел да влезе в ЕС

Турция иска да продължи процесът по присъединяването си към Европейския съюз и тази цел за нея е стратегическа, заяви президентът на юг...

"Питат ме кога ще бъде отменено извънредното положение. Няма да бъде отменено! Докато тази страна не постигне спокойствието и благоденствието, защо да приключи извънредното положение? Преди да дойдем на власт, дълги години имаше извънредно положение, днес е друго", отсече Ердоган. Той предупреди ЕС, че заради лицемерното му отношение към Турция процесът на присъединяването на страната е в застой, но Анкара няма да позволи народът й да бъде презиран, маргинализиран и наказван заради различията си, и никой, особено младите хора, не трябва да имат колебания за свободата си.

"Демокрацията не е само думи, а дела и реформи. Нямаме намерение да търпим повече двуличието на ЕС, който унижава честта и достойнството ни, и или ще удържи на думата си, или всеки да прави, каквото си иска. Въпреки всичко, нашият избор е да продължим пътя си заедно с ЕС. Но тук решението е в ръцете на ЕС. Пътуванията ми само през последния месец показаха, че пред Турция има още по-големи хоризонти", посочи Ердоган.

Той подчерта, че след опита за преврат на 15 юли миналата година нищо от предишна Турция вече няма да се повтаря да продължава, и всеки трябва да е наясно с това. Волята на народа от априлския референдум е вдъхнала нови сили на ПСР, но вече няма шанс тя да държи властта с 34% или 49,5% - оттук нататък летвата се вдига до 50+1%, подчерта Ердоган.

Първите промени

Ердоган оглавява управляващата партия в Турция на 21 май

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е готова да проведе извънреден конгрес, на който ще я оглави отново президен...

Иначе Ердоган обнови половината от ръководството на ПСР. Той включи много от членовете на младежките организации по време на конгреса, който бележи и връщането му като председател на формацията.

Двама министри, вицепремирът Вейси Кайнак и министърът на труда Мехмет Мюеззиноглу бяха отстранени от ИС, заедно с говорителя на партията Ясин Акти. Съдбата им последва и Шабан Дишли, чийто брат, бившият генерал Метин Дишли, беше лишен от свобода заради съучастничество в опита за преврат от 15 юли миналата година.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, неговият предшественик Ефкан Ала и бившият министър на културата и туризма Махир Юнал също се присъединиха към Изпълнителния съвет на партията. Ръководителят на Организацията на младежките клонове на ПСР вече е Иса Синан Гьокташ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com