Ердоган: Ще продължим да търсим газ в Средиземно море

1991
Ердоган: Ще продължим да търсим газ в Средиземно море
Снимка: Getty images/Guliver

Турция ще продължи проучванията за петрол и газ в Източното Средиземноморие, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в изказване, което може да съживи напрежението с Европейския съюз и Гърция на фона на опити за възстановяване на обтегнатите им връзки.

Турция е в противоречие с членовете на ЕС Гърция и Кипър по отношение на енергийните ресурси и юрисдикцията в региона, а напрежението пламна миналата година, когато фрегати от турския и гръцкия флот ескортираха плавателни съдове, търсещи въглеводороди.

Руската армия започна мащабни маневри в Средиземно море

Руските въоръжени сили започнаха днес мащабни маневри в Средиземно море, в които участват самолети, способни да носят свръхзвукови раке...

Говорейки в северозападната провинция Сакария, Ердоган каза, че Турция е получавала „сигнали за природен газ“ в Източното Средиземноморие и обеща да продължи да защитава правата на Турция в региона, съобщава Ройтерс.

„Каквито и да са нашите права, ние ще стигнем до тях по един или друг начин. И ние ще продължим нашите операции за проучване на петрол в Източното Средиземноморие, Кипър и всички тези морета “, каза той, без да уточнява или предоставя график.

Лидерите на ЕС бяха заплашили с наказателни мерки срещу Анкара заради офшорните й дейности, но по-късно замразиха тези планове, след като Турция изтегли изследователски кораб от оспорваните води.

Оттогава Анкара работи за възстановяване на връзките с блока и Атина. След като Турция върна кораба си „Оруч Рейс“ обратно в пристанището през ноември на фона на заплахи от санкции на ЕС, Анкара възобнови преките преговори с Атина след петгодишно прекъсване.

Атина с дипломатически совалки - търси съюзници срещу Турция

Атина предприе амбициозна дипломатическа офанзива за привличане на стари и нови приятели в опит да напредне с позициите си срещу Турция...

Двете страни са провели два кръга преговори от януари, но заявиха, че не трябва да се очакват незабавни резултати.

Думите на Ердоган дойдоха седмица след като ЕС обеща 3,5 млрд. евро за Турция, за да продължи да дава подслон на сирийски бежанци до 2024 г. По-късно Анкара отхвърли стъпката на Брюксел като недостатъчна и призова блока да предприеме конкретни стъпки за увеличаване на сътрудничеството.

Брюксел и Анкара също не са съгласни по отношение на разделения остров Кипър. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди в четвъртък, че ще възобнови операциите си в Източното Средиземноморие, ако ЕС и Обединените нации не предприемат стъпки за справедливо споделяне в Кипър, след като неформалните преговори, водени от ООН през април, не дадоха значителни резултати.

Анкара подкрепя отцепената кипърска турска администрация на север и е единствената държава, която не признава гръцкото кипърско правителство на юг. Кипър беше разделен на две след турска инвазия, предизвикана от гръцки преврат през 1974 г. Ердоган ще посети северен Кипър на 20 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com