Ердоган: Турция не може да поеме тежестта на нова миграционна вълна

1498
Ердоган: Турция не може да поеме тежестта на нова миграционна вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция не може да поеме тежестта на нова миграционна вълна. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на Общото събрание на ООН, на фона на нарастващия брой имигранти, бягащи от управлението на талибаните в Афганистан, съобщава в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Притесненията в Турция нарастват поради евентуален скок на мигрантите от Афганистан след изтеглянето на САЩ от тази страна след две десетилетия военно присъствие и последвалия скок от атаки на талибаните. Талибаните възстановиха контрола над страната и действаха бързо, за да запълнят вакуума във властта, оставен след оттеглянето на САЩ. Управлението на талибаните обаче накара много афганистанци да напуснат страната в страх от преследване от страна на ислямистите.

Ердоган изрази готовност да сътрудничи с талибаните

Турските власти приветстват "умерените" изявления на движението на талибаните, дошли на власт в Афганистан, заяви турският президент Ре...

Говорейки за задълбочаващата се криза в Афганистан, Ердоган обвини Запада за налагането на решения, които игнорират реалността. „За пореден път станахме свидетели как в Афганистан решения, които игнорират реалността и се сблъскват със социалната тъкан на хората, в крайна сметка се провалят. Афганистанският народ е принуден сам да се сблъска с последиците от нестабилността, която продължава повече от 40 години “, каза той и добави, че Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да помогне на афганистанския народ в момент на нужда.

Но Ердоган подчерта, че Турция няма да понесе отговорността за поредната миграционна вълна. „Като страна, която е спасила човешкото достойнство в Сирия, ние нямаме нито средства, нито търпение да се изправим пред нова миграционна вълна“, каза Ердоган. Отбелязвайки, че Турция приема повече от 1 милион бежанци в допълнение към сирийците, Ердоган каза, че световните сили трябва да поемат собствените си отговорности при решаването на мигрантската криза.

Властите твърдят, че в Турция има 182 000 регистрирани афганистански мигранти и приблизително 120 000 нерегистрирани. По-рано Ердоган призова европейските страни да поемат отговорност за всеки нов приток, предупреждавайки, че Турция няма намерение да се превръща в "складово помещение на Европа за съхранение на мигранти".

Турция е разположила допълнителни подкрепления на източната си граница с Иран и се очаква да бъдат приложени нови мерки. Охраната на границите ще се поддържа от технологични системи. Както беше обявено наскоро, за да се гарантира безопасността и сигурността на турско-иранската граница, по цялата споделена граница ще бъде изградена 295-километрова стена. Турция е домакин на близо 4 милиона бежанци - повече от всяка друга страна по света.

Президентът на Турция: Мога да се срещна с лидера на талибаните за преговори

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да се срещне с лидера на талибаните като част от усилията за прекратяване на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...