ЕС критикува Израел за замразяването на парите от данъци за палестинците

26608
ЕС критикува Израел за замразяването на парите от данъци за палестинците

ЕС разкритикува решението на Израел да замрази данъчните приходи на палестинските власти като отмъщение за присъединяване им към Международния наказателен съд (МНС), предаде БГНЕС.

ЕС призова и двете страни да избягват действията, които може да подкопаят усилията за мир.

Абас отново ще внесе в ООН проекторезолюцията за прекратяване на израелската окупация

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че планира отново да внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюцията, призоваваща към ...

Замразяването на данъците "противоречи на задълженията на Израел", подписани през 1994 г. след договора от Осло", каза Федерика Могерини, която отговаря за външната политика на ЕС. "Функциониращи палестински власти, които не използват насилие и искат мирно решение на конфликта, са ключов елемент за решението с две държави", добави тя.

Могерини каза още, че ЕС е важен източник на финансиране за палестинските власти, спомогнал за развитието на блокираната икономика. Израел може да постави тези постижения в риск, ако "не спазва задълженията относно навременното и прозрачно прехвърляне на данъчните и митнически приходи".

Без изрично да споменава палестинското желание за присъединяване към МНС Могерини каза, че "последните предприети стъпки може да влошат вече напрегнатата ситуация и да отдалечат решението чрез преговори". "И двете страни трябва да се въздържат от действия, които може да поставят пречки пред бързото връщане към преговори", добави тя.

САЩ също осъдиха действията на Израел, но предупредиха, че всяко действие на палестинските власти в МНС срещу израелци може да има "усложнения".

"Изтриха” Израел от атлас за студенти

Издателството HarperCollins беше принудено да изтегли от пазара атлас за студенти в Близкия изток, след в него беше изпусната Изр...

Израел замрази около 127 млн. долара данъчни пригоди за палестинските власти, след като те поискаха да се присъединят към МНС в Хага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com