"Хамас" съобщи за боеве с израелската армия и изяви готовност да пуска заложници (ВИДЕО)

5112
"Хамас" съобщи за боеве с израелската армия и изяви готовност да пуска заложници (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Военното крило на палестинското екстремистко движение "Хамас" съобщи, че вече се бие с израелската армия в източната част на лагера "Ал Бурейдж". Лагерът се намира в централната част на Ивицата Газа. Sky Arabia информира, че израелски танкове влизат от североизточния край на Ивицата Газа, през ГКПП Бейт Ханун (КАРТА). Кореспондентът на Fox News Трей Йънгст заяви в профила си в Twitter - не сме виждали такова нещо.

Същевременно, "Хамас" публикува и съобщение, че е готов да преговаря и освобождава чуждестранните заложници, които държи след операцията си на 7 октомври срещу Израел, в замяна на 5-дневно примирие. На този фон Axios информира, че според два източника от израелската държавна администрация израелското правителство е взело решение за разширяване на сухопътната операция в Газа, защото преговорите за освобождаване на заложниците са "зациклили".

Засега информацията какво става е оскъдна – ясно е, че Израел затяга обръча около Ивицата Газа и я изолира, като всички комуникационни линии са или много трудно достъпни, или изцяло недостъпни: Тежки бомбардировки в Газа, Израел влиза до часове в ивицата? (ВИДЕО). По информация на източник на Fox News от израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) това, което става, не е пълномащабна сухопътна военна операция. ABC също излезе с такава информация - с позоваване на източници в американската и израелската държавна администрация, а говорителят на израелската армия Петер Лернер добави, че случващото се сега не е очакваната мащабна сухопътна операция. CNN съобщи, че от Белия дом са казали, че Тел Авив няма да уведоми администрацията на американския президент Джо Байдън, ако реши да даде старт на сухопътна операция. Изявлението е на Джон Кърби, координатор по въпросите на националната сигурност за Белия дом. Той добави и, че САЩ работят "активно" по отношение на преговорите за освобождаване на заложниците.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутереш призова с публикация в социалните мрежи за незабавно спиране на огъня в Газа. А йорданският външен министър Айман Садафи написа в Twitter, че Израел започва сухопътна операция срещу Газа и резултатът ще е "епична хуманитарна катастрофа за години напред". Садафи обвини неподкрепилите арабската резолюция пред Генералната асамблея на ООН, че развързват ръцете на Тел Авив за война. Резолюциите пред асамблеята обаче са само с препоръчителен характер, не задължителни - въпросната резолюция беше приета със 120 гласа "за", 45 "въздържал се" (включително България) и 14 "против" (Чехия, Хърватия и Унгария са сред тях).

Също в Twitter, американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че дълготраен мир и решение на кризата минават през "две държави, два народа".

Още: "Хамас": Атакувахме Израел с ракети в отговор на кланетата на цивилни палестинци

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран е поискал помощ от САЩ след катастрофата на Раиси

Експерт: Няма да има промяна в политиката на Иран след катастрофата

Проф. Чуков за смъртта на Раиси: Предстои тежък период в Иран, очаквам бурни избори

Турция обяви ден на траур в памет на Ебрахим Раиси

Международният съд издаде заповед за ареста на Нетаняху

Нападение с нож в училище в Китай, има жертви

"Кога ще умрете всички?": Иранците празнуват масово смъртта на Раиси (ВИДЕО)

Погребението на иранския президент ще е във вторник

Хеликоптер на 30 г. с нулева поддръжка: Небрежност или нещо друго уби иранския президент? (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Спрете да заплашвате Тайван“: Новият тайвански президент се обърна към Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия