Хуманитарната криза в Сирия е най-тежката от десетилетия насам

24956
Хуманитарната криза в Сирия е най-тежката от десетилетия насам
Снимка: БГНЕС

Най-тежката хуманитарна криза на последните десетилетия е тази в Сирия и, за съжаление, перспективата за следващите години е много песимистична. Това каза еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред  БНР.

Само за последната година в Сирия жертвите от тази криза са се увеличили четири пъти. Загиналите, тези, които са загубили домовете си, но са все още в страната, от 1,2 милиона сега са 5 милиона, а бежанците от Сирия са нараснали осем пъти, посочи Георгиева. По думите й най-големият проблем в страната в момента е достъпът на хуманитарна помощ.

Сидеров иска правителството да отзове Кристалина Георгиева

Правителството да предложи отзоваване на еврокомисаря Кристалина Георгиева, предложи лидерът на „Атака” Волен Сидеров, пред...

„Ние сме мобилизирали 2 милиарда евро и това е важно за хората там, но то е важно дори за нас в България, защото колкото повече помагаме на сирийците, където са, в собствената им страна, в съседите, толкова по-малко от тях ще бягат към Европа. Но тези пари за човека, който е в Сирия, до който помощ не стига, не значат нищо. Ако вие сте в така наречените контестирани райони, т.е. там, където боевете са най-страшни, за вас надеждата някой да ви помогне е 10 до 15% - до толкова хора ние можем да стигнем”, обясни еврокомисарят.

Ако Европейският съюз има обща политика към бежанците, тя би била не само по отношение на броя бежанци, които приемаме, но и кого приемаме, при какви условия, смята Георгиева. Това би помогнало по-лесно да се връщат онези, които нямат право на бежански статут.

„В момента в България от тези, които са дошли, вероятно някъде около 2/3 са истински бежанци. Останалите не са. Ние трябва да можем бързо да решаваме кой заслужава да бъде защитен по силата на Международната конвенция за бежанците. Докато Европа няма обща политика, винаги ще имаме хаос и впечатлението, че Европа е решила да не допуска никой при себе си”, заяви Кристалина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия