Иран е създал таен комитет за наказания на известни личности, подкрепили протестите

1492
Иран е създал таен комитет за наказания на известни личности, подкрепили протестите
Снимка: Getty Images

Миналата година Иран е сформирал таен комитет за наказания спрямо известни личности, които подкрепят антиправителствените протести. Това показват изтекли документи, цитирани от BBC.

В писмо от 22 септември 2022 г. - само шест дни след началото на масовите демонстрации, комитетът е изпратил на Министерството на икономиката списък със 141 известни личности. В документа се казва, че министерството трябва да проучи данъчните им декларации и да предприеме неуточнени действия срещу тях.

Иран е пратил на Русия милиони боеприпаси от ноември насам, пишат в САЩ

Руски кораби пренасят огромни количества ирански артилерийски снаряди и други боеприпаси през Каспийско море. Техеран снабдява войските...

Списъкът включва футболната легенда Али Даеи (на заглавната снимка) и известната актриса Таране Алидусти, носителка на "Оскар". Те са сред десетките артисти, спортисти и влиятелни личности, които през последните 7 месеца бяха подложени на икономически санкции, забрани за пътуване или задържане, след като подкрепиха призивите на протестиращите за гарантиране на основни свободи в Иран.

Демонстрациите се разпространиха бързо в цялата страна след смъртта в ареста на Махса Амини - млада жена от кюрдски произход, задържана от т.нар нравствена полиция в Техеран заради това, че уж носела "неправилно" хиджаба си. Стотици хора загинаха, а хиляди други бяха задържани при жестоките репресии от страна на силите за сигурност, които представиха протестите като "бунтове", предизвикани от чужбина. Няколко души бяха екзекутирани.

Персийският филиал на BBC е получил три документа чрез източник от близкоизточното разузнаване, които разкриват как правителството е предприело бързи и координирани действия в опит да възпре знаменитостите да се обявят публично против режима на аятолах Али Хаменей.

В писмото от 22 септември се обявяват решенията на т.нар. "работна група за знаменитости" и се посочва, че неин председател е министърът на културата и ислямското ръководство Мохамед Мехди Есмаили, който е санкциониран от ЕС за предполагаеми сериозни нарушения на правата на човека. В документа се казва, че на Министерството на икономиката е възложено да прегледа данъчните декларации на тези 141 известни личности, за които комисията смята, че са изиграли важна роля в разпалването на безредиците, и да приложи "предвидените ограничения съгласно закона".

Сред останалите известни личности в списъка са режисьорите Асгар Фархади, Пега Ахангарани, Манидже Хекмат, Борзу Арджманд и Шахин Самадпур, както и бившият телевизионен водещ Ехсан Карами.

Иран отхвърли референдум за политическа реформа, синът на последния шах търси помощ от Израел

По време на среща със студенти активисти върховният ирански лидер Али Хаменей отхвърли нарастващите призиви за провеждане на референдум...

В писмото не се посочват подробности за "ограниченията", с които са се сблъскали, но един от назованите разказва пред BBC Persian: "Инфлуенсърите в Instagram бяха заплашени от официални лица, че ако продължат да подкрепят протестите, ще трябва да плащат данъци върху всички доходи, които получават от онлайн дейностите си, което ще възлезе на значителна сума".

Други две лица потвърждават, че банковите им сметки са били блокирани, след като са изразили подкрепа за протестите.

В друг документ, обозначен като "строго секретен" и датиран от 26 септември, се казва, че "работната група за знаменитости" е преименувана на "Комитет за знаменитости" и е станала постоянна. Добавя се, че отговорностите на комитета са разделени, като Министерството на културата и разузнаването се занимават с "артисти, певци и медийни личности", а Министерството на спорта и разузнавателната агенция на Революционната гвардия поемат спортистите.

В документа се предупреждава, че всяко решение относно знаменитостите "трябва да бъде взето по начин, който свежда до минимум разходите и увеличава ползите от контролирането на смущенията и подкрепата на принципите на режима".

В третия документ от 1 ноември се обсъжда как да се процедира с футболистите преди Световното първенство по футбол в Катар и се казва, че активите на известен играч и треньор трябва да бъдат замразени.

Нови отравяния на ученици в Иран, появи се мистериозна болест (ВИДЕО)

Иранският режим продължава да атакува училищата в Ислямската република с химически газ. Повече от 300 случая на отравяне вече са регист...

ОЩЕ: Източник от ФИФА: Иран е заплашил семействата на футболистите от националния отбор

В документа се казва също, че комисията е разгневена от "постоянната дързост" на актрисата Фатемех Мотамед-Аря и че е поискала от прокуратурата в Техеран "бързо да ѝ повдигне обвинение и да включи случая ѝ в дневния ред с приоритет". Мотамед-Аря е публикувала свои снимки без хиджаб и е пуснала видеоклип, в който се оплаква от това, че е изобразена на правителствен билборд, на който са сложени жени със забрадки.

Разузнавателните агенти на Революционната гвардия са получили разрешение да задържат и актрисата Катаюн Риахи. Съобщава се, че Риахи - една от първите актриси, които свалиха хиджаба си в подкрепа на протестите - е била арестувана близо до северния град Казвин на 20 ноември и освободена под гаранция седмица по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com