Иран вкара дроновете в действие срещу протестиращите, милиции от Ирак идват на помощ

2158
Иран вкара дроновете в действие срещу протестиращите, милиции от Ирак идват на помощ
Снимка: Getty Images

Протестите в Иран могат да ескалират отново идните дни, тъй като се очаква демонстрантите да отбележат 40 дни от бруталната репресия на режима срещу гражданите в град Захедан, провинция Систан и Балучестан. На 30 ноември там властите стреляха по цивилни и убиха няколко души, включително деца.

Броят на загиналите протестиращи от този ден нататък е между 66 и 96 души според официални данни, въпреки че действителният брой може да е по-висок. През последните седмици иранските опечалени и протестиращи редовно се събират на 40-дневни възпоменания за убитите демонстранти и може да го направят отново на 9 ноември за убитите в Захедан. Това възпоменание е предимно шиитска традиция, а по-голямата част от населението на провинция Систан и Балучестан е сунитско, но се очаква хората да излязат по улиците в знак на солидарност, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в ежедневния си анализ.

Над 200 ирански депутати поискаха смъртни присъди за протестиращите

Група от 227 депутати в иранския парламент призова съдебната власт да издаде смъртни присъди за хората, арестувани по време на антиправ...

Друг важен акцент, който експертите поставят, е продължаващото сътрудничество между Иран и Русия. Иранската държавна информационна агенция Nour News Agency съобщи, че секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев е пристигнал в Техеран на 8 ноември, вероятно за да обсъди потенциалната продажба на ирански балистични ракети на Москва. Агенцията посочва, че секретарят на иранския Върховен съвет за национална сигурност (ВСС) Али Шамхани е поканил Патрушев, като той ще се срещне и с други високопоставени ирански политически и икономически служители, за да обсъди сътрудничеството.

ОЩЕ: Помага ли Русия на Иран за ядрено оръжие: Сочен за наследник на Путин е в Техеран

На 8 ноември Nour News Agency обвини неназовани американски служители и служители на "Мосад", че през последните два месеца са се срещали с кюрдски бойни групи в Иракски Кюрдистан, които се обявяват срещу режима на иранския върховен водач Али Хаменей. Твърди се, че на тези срещи са се планирали операции срещу Техеран. Властите в Ислямската република още от началото на протестите хвърлиха вината върху "враговете" на режима - САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Междувременно демонстрациите продължават, като вчера са се провели най-малко 12 протеста в 9 града, разположени в 8 провинции. 

Иран обвини Азербайджан за атака с 15 жертви, за да си присвои спорна територия

Определени елементи от иранския режим заговориха за политическа реформа, с която да се успокои недоволството на протестиращите – ...

Свързаната с Иранската революционна гвардия (КСИР) информационна агенция Tasnim съобщи на 8 ноември, че разузнавателната организация на КСИР е използвала безпилотни самолети, за да потуши демонстрациите. Твърди се, че дроновете са били вкарани в употреба, за да се идентифицират и арестуват недоволни граждани в Кух Ченар, провинция Фарс.

Има информация, че Революционната гвардия е върнала от Ирак десетки свои пълномощници, за да помогнат при репресиите срещу протестиращи. Пет автобуса с иракски милиционери са пресекли границата с Иран на 6 ноември, според Hengaw – базирана във Великобритания организация за защита на човешките права.

Друг акцент на анализаторите от ISW е, че министърът на икономиката и финансите Ехсан Хандузи е заявил, че протестите са допринесли за обезценяването на иранския риал. На 7 ноември стойността на валутата е паднала до най-ниската си стойност за всички времена - около 366 500 риала за щатски долар. Хандузи заяви, че Централната банка на Иран ще се опита да стабилизира риала през следващите дни, вероятно чрез вливане на твърди валути като долара на пазара.

Шествие в подкрепа на протестите в Иран организират наши НПО

На 12 октомври, 17:00 пред пилоните на НДК ще се проведе протест – шествие в подкрепа на човешките права под надслов „Бълга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com