Най-старите градове в България

17751
Най-старите градове в България
Снимка: Actualno.com

Не всеки се сеща за най-старите градове в България, защото сме свикнали да ги знаем като обикновени градове. Но ако някой попита за най-старите градове в България, на колко хора им идва на ум кои са? Ако търсите информация за древните градове в България, можете да прочетете за тях.

Първото българско селище

Първите селища в България са съществували още преди VI век пр.н.е. Първо селищата са били разположени в пещери, а след това в Тракия. Години по-късно тези селища достигат Стара планина, Родопи и други части на България. Постепенно населението нараства, започват да се строят големи селища, както и крепости за отбрана от врага. Появяват се Сердика (София), Пулпудева (Пловдив) и Верея (Стара Загора). Имената са се променяли няколко пъти, но градовете си съществуват и днес.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

Созопол

Това е най-старият град по българското Черноморие. Градът е заселен за първи път през 5 век пр.н.е., но това го прави едно от най-ранните селища в древна България. Созопол е разположен на брега на морето, така че в началото селището е било пълно с рибари. Созопол продължава да се развива през бронзовата епоха и 72 г. пр.Хр. градът е бил окупиран от Римската империя. През Средновековието градът е бил под византийски, османски и български контрол и остава български до края на 19 век. По-голямата част от населението на града е от гръцки произход, но след Втората балканска война има граждански обмен с Гърция и сега градът е пълен с българи. Днес градът е туристическа атракция в България с население над 5000 души.

София

Столицата е една от най-старите в Европа! Имената й са Сердика, Средец или София. Градът е на повече от 7000 години и продължава да пише история. Населението и размерът й продължават да растат, по-голям е дори от Амстердам и Стокхолм, столиците на страни с повече население от нас. Хан Крум вижда стратегическото положение на София и решава да я превземе, но София става част от първото българско царство по времето на Омуртаг. През 1376 г. в документ се споменава новото име "София". Оттогава е София. След Освобождението на България София остава столица и до днес.

Кои са най-опасните градове в България?

Велико Търново

Велико Търново е най-историческият град в България. Градът поставя началото на третата държава на България, която е оцеляла и до днес. Но градът е много по-стар от това. Има доказателства, че животът датира от 2000 г. пр.Хр. Градът е бил византийска крепост в ранновизантийския период. Крепостта се намира на хълма Царевец. При разкопките на мястото на крепостта са открити монети от византийската епоха.

По време на османското владичество във Велико Търново избухват две Търновски въстания през 1598 и 1686 година. През 19 век градът играе важна роля за освобождението на България. През 1878 г. в града са подписани Берлинският договор и Търновската конституция. Първото Велико народно събрание избира княз Александър Батенберг във Велико Търново. Велико Търново е град с дългогодишна история. Освен това е красив град и един от най-старите градове в България.

Пловдив

Пловдив е неолитно селище около 6000 години преди Христа. Няма точна възраст на града, но историците са сигурни, че е по-стар от Рим, Атина и Константинопол. Да, Пловдив наистина е толкова стар. В Пловдив са открити много антични паметници, много от които от римската епоха. Античният театър и Римският стадион привличат много туристи всяка година. Освен това градът има много имена. Най-ранните имена са Кендрос или Кендрисия, след това Евмолпия. Тогава Филип II Македонски превзема града и го преименува на Филипопол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com