Шествие в подкрепа на протестите в Иран организират наши НПО

1533
Шествие в подкрепа на протестите в Иран организират наши НПО
Снимка: Getty Images

На 12 октомври, 17:00 пред пилоните на НДК ще се проведе протест – шествие в подкрепа на човешките права под надслов „България е с теб, Иран ! Жена. Живот. Свобода.”

Протестът се организира от български неправителствени организации, обединени в сдружение „Равни БГ“ и иранска общност в страната, се казва в съобщение до медиите на сдружението. Ето още какво пише в него:

На 04.11.2022 г. 38 граждански организации, които са свързани в гражданско обединение „Равни БГ“, изпратихме Отворено писмо до българските институции, настоявайки за категорични мерки в посока защита и отстояване на човешките права и предоставяне на международна закрила в страната ни.

От средата на месец септември следим с безпокойство ситуацията в Иран и нарастващото социално напрежение там след убийството на младата жена Махса Амини от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб. До момента се представят данни за над 280 убити, повечето от които млади хора, както и за над 12 000 души сред протестиращите, които са задържани и изпратени в затвор, заради участието си в протестите. Ние, в качеството си на граждани и активисти за защита на човешките права и правата на жените, заявяваме, че се солидаризираме със смелите жени на Иран, които безстрашно протестират срещу потисничеството, борейки се за своите права, свобода, демокрация, равенство между половете и справедливост.

Като Гражданско обединение работим за политики и държавни механизми на защита човешките права и ценности, както и за контрол на насилие и дискриминацията във всеки аспект на обществения и личния живот.

Затова търсим и настояваме българските институции, в лицето на Народно събрание, Държавна агенция за бежанците, Административен съд и Върховен административен съд, Представителството в България на Върховния комисариат за бежанците на ООН, УНИЦЕФ – България, да заявят ясно готовността за подкрепа към всеки търсещ международна закрила от Иран, без дискриминационно отношение и категорично.

Още: Протестиращи излизат пред посолството на Иран у нас след смъртта на Махса Амини 

Сдружение "Равни БГ" изпрати отворено писмо с искания до институциите и до някои съдилища в България. Ето какво пише в него:

Присъди срещу протестиращи в Иран, нравствената полиция спря работа заради липса на служители

Режимът в Иран започна да повдига обвинения и да осъжда част от арестуваните протестиращи. Вчера, на 31 октомври, главният съдия на про...

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

„Равни БГ” обединява 38 граждански организации, които вярват в демократичните ценности и работят в сферата на защита на човешките права, уязвими групи, устойчиво развитие, застъпничество. Като Гражданско обединение ние работим за развитието на общество, което подкрепя равноправието и солидарността между хората в България; зачита свободата на мнение и разнообразието на гледни точки, които не подбуждат към насилие и дискриминация; спомага за диалога между отделните социални групи; уважава човешкото достойнство и създава възможности за пълноценна изява на всички хора, независимо от техните различия; вдъхновява гражданската инициативност и взаимната подкрепа; осигурява прозрачни и честни правила за отговорно участие в обществения живот.

От средата на месец септември следим с безпокойство ситуацията в Иран и нарастващото социално напрежение там след убийството на младата жена Махса Амини от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб. До момента се представят данни за над 200 убити, повечето от които млади хора, както и за над 12 000 души сред протестиращите, които са задържани и изпратени в затвор, заради участието си в протестите. Ние, в качеството си на граждани и активисти за защита на човешките права и правата на жените, заявяваме, че се солидаризираме със смелите жени на Иран, които безстрашно протестират срещу потисничеството, борейки се за своите права, свобода, демокрация, равенство между половете и справедливост.

НАСТОЯВАМЕ:

1. Народното събрание да излезе незабавно с официална декларация с позицията на българската държава относно събитията в Иран, с която да осъди действията на режима срещу протестиращите за човешки права и свободи с призив за прекратяване на насилието и арестите, обективно разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на Махса Амини и последвалите убийства на протестиращи.

"Смърт за диктатора" край гроба на Махса Амини: В Иран отбелязаха 40 дни от смъртта ѝ (ВИДЕО)

Стотици ирански граждани се събраха на гроба на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта на 22-годишната кюрдка, която постави на...

2. Държавна агенция за бежанците да преразгледа официалната си политика по отношение на търсещите международна закрила от Иран и да осигури справедлив достъп до процедура и разглеждане по същество на всеки индивидуален случай на лице, търсещо закрила от Иран на територията на България, с оглед настъпилите нови обстоятелства в страната им на произход.

3. Административен съд и Върховен административен съд да гарантират спазването на човешките права на търсещите международна закрила от Иран в съдебните производства, повдигнати срещу Държавна агенция за бежанците, постановила откази за предоставяне на международна закрила на ирански граждани.

4. Представителството в България на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) да положи много по-активни действия в областта на застъпничество пред държавните институции по отношение на бежанците, търсещи международна закрила от Иран. До момента липсва официална позиция във връзка със събитията в Иран, липсват и застъпнически действия по отношение на търсещите международна закрила в България от Иран.

5. УНИЦЕФ – България да постави като приоритет жените и децата, пристигащи от Иран, търсещи закрила и убежище в България като съдейства за осигуряване на условия за тяхната рехабилитация и интеграция в приемащото общество.

Очакваме да подкрепите публично нашия призив и активна гражданска позиция!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com