Израел - историята на политическия провал

2433
Израел - историята на политическия провал
Снимка: Getty Images / Guliver

Израел страда повече от година от една от най-тежките си политически кризи, която продължава, въпреки пандемията от коронавирус, обобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Обявяване на предсрочни избори

На 24 декември 2018 г. дясната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху обяви, че всички партии в управляващата коалиция са се съгласили да проведат законодателни избори в началото на април 2019 г.

Очакването на гласуването, насрочено за края на 2019 г., се усещаше във въздуха, особено след оставката през ноември на министъра на отбраната Авигдор Либерман, лидер на светската националистическа партия "Наш дом Израел", в знак на протест срещу постигнатото примирие с бойците от ивицата Газа.

С напускането на петимата депутати на партията, коалицията остана само с един глас мнозинство (от 120) в парламента.

На 26 декември Кнесетът (Парламентът) гласува за неговото разпускане.

В задънена улица

На 9 април 2019 г. се проведоха избори, след които Бенямин Нетаняху, който е на власт от 2009 г. и под заплахата от обвинение в корупция, се надяваше да остане на поста си.

Срещу него, Бени Ганц, бившият началник на генералния щаб на израелската армия и лидер на центристкия алианс "Кахол-Лаван" ("Синьо и Бяло"), бе влязъл в политиката преди по-малко от шест месеца. Двата политически отбора, Ликуд и Кахол-Лаван, получиха по 35 места.

Израелският президент Реувен Ривлин възложи на Нетаняху да сформира правителството. Но на 29 май, изправен пред неспособността на Нетаняху да състави коалиция, израелският парламент гласува за своето разпускане и насрочи нови избори на 17 септември. Премиерът предпочете да провокира ново гласуване, отколкото да види, че президентът поверява на друг задачата за формиране на коалиция.

Нов провал

На 17 септември "Ликуд" и "Кахол-Лаван", след изборните резултати, получиха почти равен брой места в парламента.

На следващия ден Бени Ганц пледира за "правителство на широкото единство". От своя страна Нетаняху отсъди, че страната е изправена пред два варианта: "Или правителство, което аз ръководя, или опасно правителство, основано на арабски партии".

"Обединеният списък" на арабските партии, който се утвърди като трета политическа сила в страната, официално препоръча Бени Ганц за министър-председател.

На 25-и президентът назначи Нетаняху за съставяне на следващото правителство. Бени Ганц отказва да "участва в правителство, чийто лидер е изправен пред сериозно обвинение".

Израел съобщи първи резултати от експериментално лекарство срещу коронавирус

Израелската фармацевтична компания RedHill Biopharma обяви, че двама пациенти, болни от COVID-19, лекувани с експерименталния препарат ...

Но на 21 октомври Нетаняху се отказва и остави отворен пътя пред Бени Ганц, когото президентът натовари да сформира правителството.

На 21 ноември той възложи на парламента да излъчи министър-председател, тъй като нито Бенямин Нетаняху, нито Бени Ганц са успели да сформират правителство. В същия ден генералният прокурор Авихай Манделблит обвини Нетаняху в корупция, измама и нарушаване на доверието по три дела. За първи път в страната е повдигнато обвинение на министър-председател. Той осъди това като опит за "преврат".

На 11 декември, след крайния срок за излъчване на глава на правителството с одобрението на мнозинството от Камарата, депутатите гласуваха за разпускане на Кнесета и насрочиха избори на 2 март 2020 г.

Трето гласуване за по-малко от година

На 2 март, след резултатите от изборите, "Ликуд" получи най-голям брой места: 36 от 120 в парламента, срещу 33 за формированието на Бени Ганц.

Въвеждат по-строги мерки в Израел заради коронавируса

Очаква се премиерът на Израел Бенямин Нетаняху да обяви строги нови ограничения на общественото движение, предотвратявайки всички пъту...

На 15 юли съдът в Йерусалим обяви отлагането на процеса за корупция на Бенджамин Нетаняху, позовавайки се на опасения от разпространението на новия коронавирус.

На следващия ден Бени Ганц, който в крайна сметка получи подкрепата на 61 депутати, бе натоварен да състави ново правителство. Но той не можеше да успее, особено поради разпокъсаността на политическия пейзаж.

На 26-и Бени Ганц бе избран изненадващо за председател на парламента. Той призовава за формиране на „извънредно правителство на единството“, което да управлява кризата, породена от епидемията от коронавирус.

През нощта на 13 срещу 14 април президентът Ривлин предостави в извънредни 48 часа на Нетаняху и Ганц да съставят правителство на "единство“ в извънредна ситуация. Въпреки това двамата мъже не успяха да се споразумеят преди изтичането на този нов ултиматум, а именно вечерта на 15 април.

На теория израелският президент може да поиска от парламентаристите да издигнат друг кандидат, който да се опита да състави правителство и да изведе Израел от безпрецедентна политическа криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com