X
 
 

Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция

1130 0
Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция
Снимка: Getty Images / Guliver
Израелската върховна прокуратура повдигна обвинения срещу премиера на страната Бенямин Нетаняху за корупция, предава AFP.

Това вероятно ще бъде и края на продължилата десетилетия политическа кариера на Нетаняху.

Израел отново няма правителство. Идват ли нови избори?

Бени Ганц, основният политически противник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, не успя да състави ново израелско правителство. Край...

Главният прокурор Авишай Манделбилт „реши да повдигне обвинения срещу премиера Бенямин Нетаняху за провиненията приемане на подкуп, измама, и злоупотреба с доверие“, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя, предаде агенция Фокус. В него се казва и, че той и адвокатите му са получили копие от обвиненията.

Нетаняху, който яростно отрича обвиненията, се превръща в първия израелски министър-председател, който бива призован в съда докато още е на служба.

Според израелското законодателство премиерът не е задължен да напусне поста си, това ще е така само ако той получи присъда, но Нетаняху вероятно ще бъде подложен на сериозен политически натиск. Той обаче може да поиска от парламента да му бъде предоставен имунитет срещу съдебно преследване.

Нетаняху е на власт от 2009 г. и е най-дълго служилият премиер на страната, доминиращ оттогава политическата сцена.

Съжалявам Ганц, Израел отива на трети избори!

Бени Ганц вече получи мандат за съставяне на правителство, а времето тече. Той обещава да състави правителство на либералното единство ...

Обвиненията

Те са факт заради три случая. Първият случай е известен като "Случай 1000". По този случай премиерът е заподозрян, че е получил скъпи подаръци в размер на близо 300 000 долара от богати личности, в това число и холивудският продуцент продуцентът Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Паркър в замяна на финансови или лични облаги. Сред подаръците са бижута, луксозни пури и шампанско. Нетаняху казва, че получавал само подаръци от приятели, без да ги е искал. Тук става въпрос за измама и злоупотреба с доверие, според израелската прокуратура.

Вторият случай е медиен - т.нар. "Медиягейт" или "Случай 2000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал да си осигури благоприятно за него отразяване на дейността му в най-големия платен всекидневник в Израел - "Йедиот Ахронот". Той се е опитал да договори споразумение с ръководителя на вестника - Арнон Моузес. В замяна Нетаняху е споменал за възможност да се гласува закон, който ограничава разпространението на безплатния всекидневник "Израел Хайом", който е основен конкурент на "Йедиот Ахронот". Такова споразумение в крайна сметка не е било сключено. И отново Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху твърди, че е бил основен опонент на гореспоменатия закон и дори е предизвикал предсрочни избори през 2015 година, за да го блокира.

Третият случай е най-опасният за бъдещето на Нетаняху и е известен като "Случай 4000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал осигури благоприятно отразяване на дейността си от информационния сайт "Вала". В замяна той е предоставил правителствени облаги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, тогавашен директор на телекомуникационната група "Безек" и на сайта "Вала". В центъра на разследването е сливането през 2015 г. на Безек със сателитния телевизионен доставчик Yes. Решението за сливането се е нуждаело от одобрението на контролните власти и органи. По това време Нетаняху е бил и министър на комуникациите. Според Нетаняху сливането е било валидирано от службите към министерството и контролните органи, както е трябвало. Той оспорва да е получил благоприятно медийно отразяване от страна на сайта. По случая Нетаняху беше обвинен в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкуп.

Шекспировата трагедия на Бенямин Нетаняху

В трагедиите на Уилям Шекспир трагическият герой има вътрешни борби между доброто и злото и е прокълнат както от съдбата, така и от фат...

Actualno.com

Етикети: