Какво още може обновеният изтребител Су-30? (ВИДЕО)

30567
Какво още може обновеният изтребител Су-30? (ВИДЕО)
Снимка: Russian Ministry of Defense

Министерството на отбраната на Русия получи нова партида тежки изтребители Су-30СМ2 (първата беше доставена още през януари, бел. ред.). Очаква се новата авиационна част да стане една от най-боеспособните във ВВС, пише Military Watch Magazine.

Су-30СМ2 е пакет от модернизация на Су-30СМ, един от най-популярните изтребители в Русия, с нова авионика, с възможност за инсталиране на нови видове оръжия и интегриране на двигателя AL-41 от Су-35 за подобрена ефективност и по-голям боен радиус. Предполагаше се, че самолетът ще бъде оборудван с нов радар, но той ще се появи на по-късни етапи от модернизацията.

Новите Су-30 излизат от поточната линия вече по стандарта Су-30СМ2. В началото на годината в редиците на руските ВВС имаше 113 броя Су-30СМ, което означава, че модернизацията на целия флот може да продължи почти до края на десетилетието. До този момент всички Су-30СМ2 са доставени на ВМФ на Русия, но се очаква последната партида да отиде във ВВС.

В изявлението на руското правителство от 21 ноември относно Су-30СМ2 се казва: "Иркутският авиационен завод произведе и предаде на Министерството на отбраната на Русия нови изтребители Су-30СМ2 и учебно-бойни Як-130. Новият самолет получи подобрен комплекс на бордовото радиоелектронно оборудване. Модернизацията увеличи бойните способности на самолета, по-специално беше увеличен обхватът на откриване и идентифициране на въздушни цели. Още: Руският военен самолет Су-34 с претенция да няма равен на себе си (ВИДЕО)

Освен това се уточнява, че самолетът е получил дистанционно управляемо оръжие с обсег от няколкостотин километра - тези възможности значително са укрепили всички класове постсъветски руски изтребители.

Програмата Су-30СМ2 ще позволи на руската армия да стандартизира двигателите на двата основни класа изтребители Су-30 и Су-35 и да подобри първия почти до нивото на втория.

Макар първоначално да се очакваше, че Су-30 ще бъде закупен в много по-малки количества, сериозни забавяния в разработването на следващото поколение на изтребителя Су-57 (само 6 са влезли в експлоатация досега) принудиха Министерството на отбраната да инвестира в 30СM като временна замяна на старите изтребители Су-27, МиГ-29 и Су-24 все още са съветско производство.

Разходите за научноизследователска и развойна дейност по програмата Су-30СМ бяха незначителни, тъй като в края на 90-те години Индия плати за разработката на модификацията Су-30МКИ, върху която до голяма степен е изграден вариантът СM. Още: Този руски изтребител превъзхожда всички западни

Алжир, Малайзия, Беларус, Мианмар, Армения и Казахстан експлоатират Су-30 от същото семейство, които се произвеждат в Иркутск. Су-30 на Иркутск превъзхождат по характеристики другите модели и включват редица характеристики от отменената програма за изтребители Су-37 за превъзходство във въздуха през 90-те години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия