Китай: Няма да участваме в оръжейна надпревара

1408
Китай: Няма да участваме в оръжейна надпревара
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай не се стреми към световна хегемония и няма да участва в оръжейна надпревара, независимо от своето ниво на икономическо развитие. Това заяви министърът на отбраната и член на Държавния съвет на КНР Вей Фънхъ.

„Развитието на Китай никога няма да създава заплаха за нито една държава по света. Независимо от нивото на своето развитие, ние никога няма да се стремим към хегемония, а също така няма да участваме във военна експанзия и оръжейна надпревара“, каза китайският министър.

Пекин е твърдо против демонстрацията на сила в Южнокитайско море, предаде БГНЕС.

„В момента ситуацията в Южнокитайско море остава стабилна и се запазва тенденцията за подобряване. Това доказва, че държавите от региона могат да разрешат собствените си проблеми“, подчерта Вей Фънхъ.

Китай не приема "ядрено изнудване" от САЩ

Китай предупреди, че няма „никога да приеме никаква форма на изнудване“, след като американският президент Доналд Тръмп зая...

В същото време той предупреди, че Китай ще отстоява своята териториална цялост и е готов да плати за това всяка цена.

„Ако някой, някога се опита да отдели Тайван от Китай, китайските въоръжени сили ще предприемат решителни действия. И ние ще платим всяка необходима цена“, каза той при откриването на Сяншанския форум по сигурността в Пекин.

Вей Фънхъ подчерта, че сътрудничеството между въоръжените сили на Китай и Русия е добър пример за целия свят и не е насочено срещу трети страни.

„Добър пример за сътрудничество са отношенията между въоръжените сили на КНР и Русия. Те отразяват отказ от създаване на съюзи, а също така следват принципите за неконфронтация и не са насочени срещу трети държави“, каза министърът на отбраната.

Той отправи сериозни критики към американския вицепрезидент Майкъл Пенс заради неговото изказване, че Китай се меси във вътрешните работи на САЩ. Според него подобни изявления сериозно са навредили на двустранните отношения.

Япония окончателно спира с десетилетна икономическа помощ за Китай

През тази финансова година японското правителство ще прекрати окончателно държавната икономическа помощ за Китай (КНР). Тя се предостав...

„Неотдавна високопоставен ръководител на САЩ произнесе реч, обвинявайки Китай в намеса във вътрешните работи на САЩ и неоснователно разкритикува китайската външна политика. Това сериозно навреди на двустранните отношения и сътрудничество. Китайската страна е възмутена и решително се обявява против подобни изказвания“, заяви Вей Фънхъ.

„Призоваваме американската страна да избягва подобни практики, да престане да нанася щети на китайските интереси и двустранните отношения“, добави той. Вей Фънхъ е убеден, че „светът вижда добре, къде е справедливостта“.

„Фактите показват, че вече се е изчерпал моделът на сигурност, основаващ се на противопоставянето. Светът не трябва да се връща към епохата на Студената война. Страните трябва да уважават взаимния си суверенитет, сигурност и интереси. Те трябва да създадат равноправен, доверителен и взаимно изгоден модел на партньорски отношения“, обобщи китайският министър на отбраната.

На 4 октомври американският вицепрезидент Майк Пенс обвини Пекин, че „манипулира американската демокрация“.

VIII Сяншански форум по сигурността се провежда от 24 до 26 октомври в Пекин. Негови организатори са министерството на отбраната, а също така Асоциацията за военни науки и Института за международни стратегически изследвания на Китай. Във форума участват представители от 79 страни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com