Китай тайно изгражда военноморска база в Камбоджа?

2308
Китай тайно изгражда военноморска база в Камбоджа?
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай изгражда военноморско съоръжение в Камбоджа, като и двете страни официално отричат това и предприемат извънредни мерки за прикриване на операцията. Военното присъствие ще бъде в северната част на камбоджанската военноморска база Реам в Тайландския залив, където тази седмица ще се състои церемония по полагането на основите, твърдят високопоставени западни служители за "Вашингтон пост". Служителите са пожелали анонимност поради деликатността на въпроса.

Създаването на китайска военноморска база в Камбоджа - едва второто подобно задгранично съоръжение и първото в стратегически важния Индо-Тихоокеански регион - е част от стратегията на Пекин за изграждане на мрежа от военни съоръжения по света в подкрепа на стремежа му да се превърне в истинска глобална сила, заявиха служителите.

Единствената друга чуждестранна военна база на Китай в момента е военноморско съоръжение в източноафриканската държава Джибути. Наличието на съоръжение, способно да приема големи военни кораби на запад от Южнокитайско море, би било важен елемент от амбицията на Китай да разшири влиянието си в региона и би засилило присъствието му в близост до ключови морски пътища в Югоизточна Азия, твърдят служители и анализатори.

"Оценяваме, че Индо-Тихоокеанският регион е важен елемент за китайските лидери, които разглеждат Индо-Тихоокеанския регион като законна и историческа сфера на влияние на Китай", заяви един от западните служители. "Те разглеждат възхода на Китай там като част от глобалната тенденция към многополюсен свят, в който големите сили отстояват по-твърдо интересите си в своята сфера на влияние."

Според служителя Пекин залага на това, че регионът "не желае или не е в състояние да оспори основните интереси на Китай", и чрез комбинация от принуда, наказания и стимули в дипломатическата, икономическата и военната сфери вярва, че може да накара държавите да се подчинят на неговите интереси.

През 2019 г. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Китай е подписал тайно споразумение, което позволява на неговите военни да използват базата, като се позова на американски и съюзнически служители, запознати с въпроса. Пекин и Пном Пен отрекоха доклада, като министър-председателят на Камбоджа Хун Сен го осъди като "фалшива новина". Говорител на китайското министерство на отбраната по това време също осъди това, което нарече "слухове", и заяви, че Китай само е помагал с военно обучение и логистично оборудване.

През уикенда обаче китайски служител в Пекин потвърди пред "Вашингтон пост", че "част от базата" ще се използва от "китайските военни". Служителят отрече, че базата е предназначена за "изключително" военно ползване, като заяви, че учените също ще използват съоръжението. Служителят добави, че китайците не участват в никакви дейности в камбоджанската част на базата.

Трус с магнитуд 6,1 по Рихтер в Югозападен Китай

В югозападната китайска провинция Съчуан е регистрирано земетресение с магнитуд 6,1. Това съобщи Китайският сеизмологичен център, преда...

Длъжностното лице заяви, че церемонията по откриването на базата, насрочена за 9 юни, ще се състои и че на нея ще присъстват китайски служители. Очаква се да присъства китайският посланик в Камбоджа.

Потърсено за коментар, посолството на Камбоджа във Вашингтон заяви, че "категорично не е съгласно със съдържанието и смисъла на доклада, тъй като той е неоснователно обвинение, мотивирано да създаде негативен имидж на Камбоджа". То добави, че Камбоджа "твърдо се придържа" към конституцията на страната, която не позволява чужди военни бази или присъствие на камбоджанска земя. "Обновяването на базата служи единствено за укрепване на военноморския капацитет на Камбоджа за защита на нейната морска цялост и за борба с морските престъпления, включително незаконния риболов", се казва в изявлението.

До момента Министерството на външните работи на Китай не е коментирало твърденията.

Западните служители заявиха, че очакват на церемонията да бъде признато китайското участие във финансирането и изграждането на разширяването на военноморската база Реам, но не и плановете за използването ѝ от Народноосвободителната армия. Плановете за разширяване бяха завършени през 2020 г. и предвиждаха китайските военни да използват "изключително северната част на базата, като присъствието им ще остане скрито", заяви вторият служител.

Двете правителства са се постарали да прикрият присъствието на китайските военни в Реам, казва служителят. Например чуждестранните делегации, които посещават базата, имат право на достъп само до предварително одобрени места. По време на тези посещения китайският военен персонал в базата носи униформи, подобни на тези на камбоджанските си колеги, или изобщо не носи униформи, за да избегне подозренията на външните наблюдатели, казва служителят. Когато заместник-държавният секретар Уенди Шърман посети базата по време на пътуване в региона миналата година, движението ѝ беше "много силно ограничено", каза служителят.

Четирима загинали и множество ранени при срутване на сграда в Камбоджа

Четирима души бяха убити, а над дузина ранени, когато 7-етажна сграда в строеж се срути в южната част на Камбоджа, като затрупа работни...

Според съобщение на Държавния департамент, докато е била в Камбоджа, Шърман е поискала разяснения относно разрушаването от Камбоджа през 2020 г. на два финансирани от САЩ обекта във военноморската база Реам. Разрушаването е станало, след като Камбоджа е отказала предложението на САЩ да плати за ремонта на едно от тях, според доклад на Пентагона за развитието на китайската армия от миналата година. Този ход, се казва в доклада, "предполага, че Камбоджа може би вместо това е приела помощ от [Китайската народна република] за развитието на базата".

"Това, което видяхме с течение на времето, е много ясен и последователен модел на опити за замазване и скриване както на крайната цел, така и на степента на китайското военно участие", каза вторият служител. "Ключовото нещо тук е изключителното използване на съоръжението от и едностранното наличие на военна база в друга държава."

Миналата година сградата "Съвместна виетнамска дружба", съоръжение, построено от виетнамците, беше преместена от военноморската база Реам, за да се избегнат конфликти с китайския военен персонал, казаха служителите. Китай и Виетнам отдавна са в напрегнати отношения, като Ханой и Пекин от половин век се сблъскват с конкурентни териториални претенции в Южнокитайско море.

Секретността около базата изглежда се дължи главно на чувствителността на Камбоджа и на опасенията от вътрешна реакция, каза вторият служител. Съществува силна вътрешна опозиция срещу идеята за чуждестранна военна база, каза служителят, като отбеляза конституционната забрана за присъствие на чуждестранни военни в страната. Като председател на 10-членната регионална Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година Камбоджа се стреми да избегне впечатлението, че е, както каза вторият служител, "пионка" на Пекин.

Камбоджа се движи по тънката линия между това да се съобразява и да се дистанцира от Пекин. Тя беше "ентусиазиран поддръжник" на специалната среща на върха между САЩ и АСЕАН във Вашингтон миналия месец, каза вторият служител. През март тя се присъедини към 140 други държави, които гласуваха в Общото събрание на ООН за осъждане на руската инвазия в Украйна. Пекин се въздържа при гласуването и публично потвърди партньорството си с Москва, което включва противопоставяне на по-нататъшното разширяване на НАТО. В същото време китайското влияние в Камбоджа нарасна бързо през последните години, като Китай предоставя значителна помощ и инвестиции - тенденция, която също предизвика известна загриженост в Пном Пен относно прекомерната зависимост от Пекин.

Бивши български командоси от Камбоджа създават организация "Сини каски"

Участници от първата българска военна мисия в Камбоджа се събират днес във Велико Търново, за да учредят сдружение "Сини каски", съобщи...

Освен базата си в Джибути, открита през 2017 г., Пекин се стреми към военни съоръжения в подкрепа на "проекцията на военноморска, въздушна, наземна, кибернетична и космическа мощ", се казва в доклада на Пентагона. Той "вероятно е обмислял редица държави", се казва в него, като се изброяват повече от дузина, включително Камбоджа, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Пакистан, Шри Ланка, Танзания и Обединените арабски емирства. Една глобална мрежа би могла "както да попречи на военните операции на САЩ, така и да подкрепи настъпателни операции срещу Съединените щати", се казва в доклада.

Китайският служител заяви, че в китайската част на военноморската база Реам се намира технология за наземна станция за навигационна спътникова система BeiDou. BeiDou е китайската домашна алтернатива на управляваната от космическите сили на САЩ Глобална система за позициониране и има военни приложения, включително насочване на ракети.

Усилията на Китай за глобално базиране са "не само за проектиране на сила, но и за глобално проследяване и космически активи", заяви трети западен служител. Камбоджанската база Реам е "едно от най-амбициозните им усилия до момента".

Военноморските сили на Китай вече са най-големите в света по брой кораби. По данни на Изследователската служба на Конгреса ВМС на САЩ разполагат с 297 бойни кораба - самолетоносачи, разрушители, подводници и т.н., докато Китай има 355, а според миналогодишния доклад на Пентагона до 2030 г. се очаква да разполага с 460.

Китай далеч не може да се сравнява с мрежата от военни бази на САЩ по света, което е основно американско военно и стратегическо предимство, казва Ричард Фонтейн, главен изпълнителен директор на Центъра за нова американска сигурност. Но според него базата в Камбоджа "им дава възможност за проектиране на сили, които иначе не биха имали в региона. Това е неразривно свързано с китайския стремеж за по-доминиращо военно присъствие в азиатския регион и в Южнокитайско море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com