Китайският вирус е най-опасен за мъжете, за възрастните и болните

4880
Китайският вирус е най-опасен за мъжете, за възрастните и болните
Снимка: Getty Images/Guliver

Китайският коронавирус, получил официалното название “Ковид-19”, е най-опасен за хронично болните хора, възрастните и медицинския персонал. Той е най-смъртоносен за хората над 80-годишна възраст, като при мъжете рискът от фатален изход е по-висок, отколкото при жените, съобщава BBC. Данните са от най-мащабното досега проучване на заразата, извършено от специалисти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Изследването е обхванало подробна информация за 44 672 потвърдени случая в Китай.

Анализът на данните показва, че над 80% от случаите на вируса "Ковид-19" (COVID-19) са били леки, 13,8% са класифицирани като тежки, а 4,7% като критични.

Вече има опасения, че епидемията с китайския вирус ще доведе до проблеми с антибиотиците

Може да се стигне до глобален недостиг на антибиотици, ако не бъдат нормализирани доставките за фармацевтичните компании, нарушени зара...

Общата смъртност от вируса е 2,3%, като най-висока (2,9%) тя е в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата в края на миналата година, а в останалата част на страната е 0,4%.

Най-високите нива на смъртност са при хора на 80 и повече години – 14,8%. До 39-годишна възраст смъртността е ниска – 0,2%, а при децата до 9 години не е имало смъртни случаи.

Изследването показва още, че мъжете (с 2,8%), са по-изложени на риск от смърт, отколкото жените (1,7%).

Проучването е установило и кои заболявания представляват по-голям риск от зараза с "Ковид-19". На първо място това са сърдечно-съдовите болести, следвани от диабет, хронични респираторни проблеми и хипертония.

Анализът освен това допуска, че регистрираната тенденция на спад на заболеваемостта вероятно е следствие от предприетите от властите мерки.

Пореден ден с доста починали заради китайския вирус, Apple призна за проблем с айфоните

1873 са вече смъртните случаи заради епидемията от коронавирус в Китай, с което де факто се повтаря поредният ден с починали над 100 ду...

По последни данни на Китай, публикувани вчера, заразените с коронавируса са 72 466, починалите – 1868, а над 12 000 души са излекувани.

От заразените с “Ковид-19” 3019 са здравни работници, като седмина от тях са починали. Последната жертва на вируса сред медиците е Лю Чжимин – главен лекар на болница "Учан" в град Ухан – епицентър на заразата.

Положението в България

Пред в. "24 часа", главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че всекидневно се поставят под карантина между 8 и 12 души. Средно толкова е броят на пристигащите у нас от страни от Азия, а тази мярка се прилага при всички, завръщащи се от там.

Карантината е 14 дни, като тя се налага на всички - и хора без никакви симптоми, и хора със симптоми, например по-висока температура. Тези, които нямат симптоми при влизане в България, са под карантина вкъщи. Тези, които имат някакви, отиват директно във ВМА за проследяване.

Болницата, построена за 10 дни в Китай, протече... (ВИДЕО)

Целият свят се възхити на бързината, с която бяха предприети мерки и бяха построени две клиники в гр. Ухан, специално за болни от корон...

По време на домашната карантина хората трябва ежедневно да мерят температурата си и да следят за поява на зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане. Дават им се и препоръки да стоят и спят в отделни помещения, да проветряват редовно, да се хранят по различно време от останалите, да избягват контакт лице в лице, редовно да почистват дръжки и общи повърхности, да използват отделни кърпи, да мият често ръцете си. Ако през периода на карантина въпреки това се появи симптом, засегнатият трябва да се обади на личния си лекар или на специално посочен му човек в РЗИ, ако няма няма личен лекар, за да бъде прегледан и при нужда да влезе в болница.

Какво е развитието на болестта - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com