Коронавирусът - надежда за ваксини до 1 година, отменени големи събития и спешна среща на ЕС

3306
Коронавирусът - надежда за ваксини до 1 година, отменени големи събития и спешна среща на ЕС
Снимка: Getty

В момента се разработват четири ваксини от коронавируса, две от които могат да започнат да се тестват при хора след три до четири месеца. Това обяви пред репортери главният изпълнителен директор на СЗО Сумия Шваминатхан.

"Вече има четири възможни ваксини в развитие. Най-вероятно първата или втората ще започнат да се тества при хора след три до четири месеца", каза тя и добави, че експерти от глобалния форум на СЗО са обсъдили възможна времева рамка за определяне коя ваксина трябва да бъде тествана приоритетно. Тя отбеляза също, че ваксината ще бъде налична след 12-18 месеца, предаде БГНЕС.

Излекуваните от новия вирус в Китай - четири пъти повече от починалите

"Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в континентален Китай достигна 44 6000, от които 1113 души са починали, а 4740 ...

Двудневен глобален форум за разработване на мерки за контрол на вируса COVID-19, чийто домакин е СЗО, се проведе в Женева на 11 и 12 февруари. В него участват около 400 експерти от цял свят. Основната цел на форума е да идентифицира пропуските в знанията за новия коронавирус и да координира международните усилия в разработването на методи за лечение.

СЗО предупреди и, че е "твърде рано" да се каже дали COVID-19 може да е достигнал своя пик или кога може да приключи, след спада в броя на новите случаи, съобщи АФП. "Мисля, че е твърде рано да се опитваме да прогнозираме началото, средата или края на тази епидемия в момента", каза Майкъл Райън, ръководител на програмата на СЗО за спешни случаи в здравеопазването. Това идва в светлината на съобщение за нови 242 починали в Китай за денонощие - т.е. рекорд, с което смъртните случаи вече са 1355. Повече от 45 000 души са заразени с вируса в световен мащаб, като главно разболелите се са в Китай.

Броят на болните японския круизен кораб Diamond Princess се увеличи с 44 случая. С това общият брой на болните достигна 218. Властите решиха да извадят от карантината преди края на периода X по-възрастните хора. Карантината изтича на 19 февруари, ако не бъде подновена.

Заради разпространението на коронавируса, беше отменен Световният мобилен конгрес. Най-големият търговски панаир на мобилните технологии в света няма да се проведе, а трябваше да се състои в Барселона от 24 до 27 февруари. Организаторите от GSMA обаче решиха да не провеждат събитието.

Коронавирусът взе най-много човешки жертви досега в рамките на денонощие

Само през изминалото денонощие в Китай са починали 103 души от пневмонията, предизвиквана от новия коронавирус, информира БГНЕС, позова...

Днес, 13 февруари, ще има и извънреден съвет на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС. Там ще бъдат обсъдени механизмите на сътрудничество за борба с коронавируса. 

Проектът на изявление на министрите подчертава важността на споделянето на информация "по пропорционален и подходящ начин" за "лица с повишен риск от пренасяне на вируса 2019-nCoV", като същевременно се гарантира свободното движение в рамките на Европейския съюз. Това включва "информация за международни пътници, пристигащи или преминаващи транзитно през засегнатите райони" и гарантиране, че такива лица са "възможни за проследяване", се казва в проекта на текст. Има идея да се разработи анкета, която да се попълва от пасажерите - главно с въпроси пътували ли са наскоро в Китай и къде са били там.

В ЕС има 8 държави с потвърдени случаи на зараза, като в Германия досега случаите са най-много - 16.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com