Къде е най-сигурното място за оцеляване в ядрена война? Може би в Москва?

6125
Къде е най-сигурното място за оцеляване в ядрена война? Може би в Москва?
Снимка: Getty Images/Guliver

Военният експерт Калеб Ларсън от американското издание The National Interest счита в публикацията си The Safest Place to Ride Out a Nuclear War? Maybe Moscow, че най-доброто място в света за оцеляване при атомна война е Москва, разполагаща с мощен противоракетен щит. Освен това нейната система за ПРО ще бъде сериозно модернизирана. Новото й име е A-235. Но дали Русия ще има достатъчно финанси, за да я реализира?

Русия изглежда има план за модернизиране на способностите на Москва за противоракетна отбрана (ПРО). Системата, наречена условно A-235, ще бъде проектирана да се справи с недостатъците на съветските (руски) системи за противоракетна отбрана от предишно поколение, които не осигуряват адекватна защита срещу хиперзвукови ракети.

Можете ли да познаете кой град в света е най-добре защитен от ядрен ракетен удар? Лондон? Вашингтон?

Не. Именно в Русия - в Москва - има огромен противоракетен щит, който може да бъде или напълно непроницаем, или напълно неработещ.

Мирни ракети

През 1972 г. САЩ и Съветският съюз подписаха Договора за ограничаване на системите за противобалистични ракети (ПРО). За разлика от повечето договори за контрол на оръжията, Договорът за ПРО беше фокусиран не върху нападателни оръжия, а върху защитни средства, предназначени да противодействат на тези ракети.

Текстът на договора е съвсем прост. По същество САЩ и СССР се ограничиха да разполагат с до две системи за противоракетна отбрана. Те не можеха да покрият цялата страна и трябваше да бъдат на разстояние най-малко 1300 километра (малко над 800 мили). Всяка система за противоракетна отбрана може да има не повече от 100 пускови установки.

Освен това, съгласно Договора, „и двете страни се споразумяха да ограничат качественото усъвършенстване на своите технологии за противоракетна отбрана, например да не разработват, тестват или разгръщат системи за едновременно изстрелване на повече от 1 ракета от всяка пускова установка и система за бързо презареждане пусковата установка. Тези разпоредби, както е обяснено в съгласуваните изявления, също забраняват използването на ракети-прехващачи с повече от една бойна глава с независимо насочване."

Едната система за противоракетна отбрана може да се използва за защита на комплекса за разполагане на МБР, докато другата може да се използва за защита на голяма градска агломерация. В случая със Съветския съюз това е Москва.

Ядрен чадър

Първата съветска система за противоракетна отбрана A-35 беше разрешена от Договора за ПРО. В завършения си вид А-35 имаше 4 т. нар. бойни комплекса, които обграждаха съветската столица Москва.

Триъгълникът САЩ - Русия - Китай

Съединените щати търпят все повече несполуки и спомогнат за сближаването на Русия и Китай, противопоставящи се на американската хегемон...

Изграждането на A-35 започва през 50-те години на миналия век. Преди това бойните му позиции бяха въоръжени с ракети A-350Ж/5В61 (ABM-X-1 GALOSH по кодификации НАТО).

Полезният товар беше ядрен. Вместо да използва високоточна бойна глава, която би могла или физически да свали американска МБР, или да се приближи достатъчно, за да я взриви и унищожи, Съветският съюз избра т.нар. „Пространствено оръжие“.

Предимството на тази ракета беше, че не трябваше да се намира толкова близо до американска МБР, за да я свали от траекторията си или да я унищожи. Според изчисленията ракетата A-350Ж/5В61 с мощен ядрен заряд е трябвало да експлодира извън атмосферата (за намаляване на ядрените отпадъци), когато американската МБР е в най-високата точка на своята траектория.

Системата обаче не беше перфектна. В своята Национална оценка на разузнаването от 1967 г. ЦРУ „извади от играта” тогавашната московска система за ПРО. След това ЦРУ стигна до заключението, че тази система за противоракетна отбрана „не покрива всички многопосочни ракетни заплахи на САЩ към Москва, подложена е на бързо достигане на границата на своите възможности и изтощение“ и че „нито един от компонентите на системата не е достатъчно защитен от ядрено унищожение."

Модернизация

Русия отрече, че планира поглъщането на Донбас

Русия не планира да превземе териториите на Донбас, които не са контролирани от Киев. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дм...

Московската система за ПРО е модернизирана през 1995 година. Броят на ракетите (конвенционални и ядрени бойни глави) е увеличен, както и броят на радарите за ранно предупреждение, които са свързани в мрежа, за да осигурят по-добро ранно предупреждение и подобрена точност на ракетите.

В съвремието

Очевидно Русия има план за допълнителна модернизация на своите способности за противоракетна отбрана. А именно, смяна на ядрената бойна глава с конвенционални взривни вещества и разчитане повече на мобилни пускови установки, отколкото на подземни ракетни силози. Системата, наречена условно A-235, също ще бъде разработена, за да се справи с недостатъците на предишното поколение съветски/руски системи за ПРО, които не осигуряват адекватна защита срещу хиперзвукови ракети.

Предвид финансовите затруднения, с които Русия се сблъсква в момента, предстои да се види дали тя ще успее да изпълни плановете си за създаване на системата A-235.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com