Нови отравяния на ученици в Иран, появи се мистериозна болест (ВИДЕО)

1435
Нови отравяния на ученици в Иран, появи се мистериозна болест (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Иранският режим продължава да атакува училищата в Ислямската република с химически газ. Повече от 300 случая на отравяне вече са регистрирани в учебни заведения в цял Иран.

Най-честите нападения с газ са в училища за момичета, но има случаи на нападения и там, където учат само момчета, или в смесени училища. Учениците, които са били отровени с газ, се намират в болници в тежко състояние.

Иранският режим обвинява протестиращите и "чужди врагове" за отравянията на ученички

Масовите отравяния на ученички в Иран все още остават мистерия, но репресивният режим твърди, че те били организирани от протестиращите...

Децата се оплакват от главоболие, сърцебиене или невъзможност да се движат. Някои от тях описват, че усещат миризма на мандарини, хлор или почистващи препарати.

Тези атаки имат за цел да накажат и сплашат иранския народ да спре с широкомащабните протести, които избухнаха през септември 2022 г. след убийството на Махса Амини от така наречената "нравствена полиция" заради нарушаване на правилата за носене на хиджаб.

За поредните отравяния подсказва и това, че в няколко ирански града се наблюдава нова вълна от подозрителни заболявания, предимно в девическите училища. Това отново разпали страховете сред иранците, след като при подобен епидемичен взрив стотици ученици бяха откарани в болница, предава радио "Свободна Европа".

На 18 април в социалните мрежи се появиха съобщения за рязко увеличение на броя на заболяванията в градовете Сенендедж, Сакез (родното място на Махса Амини), Букан, Дивандарех, Урмия, Табриз, Дезфул и Махдашт Кередж, като се наложи няколко ученици да бъдат хоспитализирани. Това се случва след съобщенията от последните дни за нови заболявания, наблюдавани и в столицата Техеран, Исламшахр, Кередж, Ардабил, Урмия, Казвин, Баболсар, Херсин и Шираз.

Над 500 души са били екзекутирани в Иран за миналата година

Иран е екзекутирал най-малко 582 души миналата година според правозащитни групи, предава CNN. 75% е увеличение спрямо предходната...

Никой не е поел отговорност за вълната от заболявания, които някои официални лица - включително върховният лидер аятолах Али Хаменей - определиха като отравяния. В пет провинции са извършени неуточнен брой арести във връзка с инцидентите, но са оповестени много малко подробности.

Координационният съвет на Съюза на иранските учители съобщи, че разтревожени родители са излезли на улицата, за да поискат справедливост за учениците. В отговор на това правителствените сили са прибегнали до побой, заплахи и арести на редица родители, което е предизвикало още по-голям страх сред учениците.

Режимът продължава да омаловажава случващото се, пише в днешния си обзор за Иран американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Свързаната с Иранската революционна гвардия информационна агенция "Фарс" приписва причината за отравянията на "тийнейджърски пакости" и съобщава, че само 20% от отровените ученици, приети в болница, имали "реални симптоми".

Като се има предвид стандартното време за изчакване, свързано с медицинската сортировка, и естеството на химическото вещество, използвано при атаките, е напълно възможно ефектът от химикала да отмине, преди жертвите на отравяне да бъдат сортирани и лекувани, уточняват експертите от ISW.

ОЩЕ: В Иран пак започнаха отравяния на ученички, режимът си мълчи

Politico: Иран води тайни преговори с Русия и Китай за ракетно гориво, касаещо войната

Китай и Русия са в напреднали тайни преговори с Иран за попълване на запасите на Ислямската република от ключово химическо съединение, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com