В Иран пак започнаха отравяния на ученички, режимът си мълчи

1187
В Иран пак започнаха отравяния на ученички, режимът си мълчи
Снимка: Getty Images

Отравянията на ученици в Иран се възобновиха след около три седмици без регистрирани инциденти. Това показва, че режимът не е успял да предприеме необходимите мерки за сигурност, за да предотврати трайно тези нападения.

Акцентът е изведен като водещ в днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който следи отблизо ситуацията в Ислямската република.

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия с историческа среща

Външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Пекин на първата официална среща на висши дипломати на двете страни от седем...

От ISW отчитат 10 случая на отравяне на ученици на 5 април, четири случая на 4 април и един на 3 април. На 3 април беше регистриран първият случай на химическо отравяне на ирански ученички в Нагадех, провинция Западен Азербайджан, от 13 март насам.

Паузата в отравянията на ученици приблизително съответства на иранската новогодишна ваканция между 20 март и 2 април. Това предполага, че паузата не се дължи на способността на режима да се справи ефективно с извършителите на тези нападения, а на това, че училищата не са били в редовна сесия от занятия. Възобновяването на нападенията с отрова също така показва, че мрежата, насочена срещу иранските ученички, все още съществува и запазва способността си да действа в страната.

Припомняме, че иранските ученички се превърнаха в едни от лидерите на мащабните общонационални протести срещу режима, започнали след смъртта на Махса Амини през септември 2022 г.

Има многобройни прилики между последните отравяния на ученици и атаките, които са се случили между декември 2022 г. и март 2023 г. Учениците, отровени през последните дни, съобщават за симптоми като усещане на странна миризма, преди да се разболеят, замаяност и главоболие. Те съвпадат със симптомите, изпитани от учениците, отровени през март, коментират експертите от ISW.

Иранският аятолах отхвърли всякакви дебати за политическа реформа

Върховният ирански лидер Али Хаменей прекрати вътрешните дебати сред властите за политическа реформа в отговор на недоволството на прот...

Учениците от училищата, в които са извършени отравяния през последните дни, съобщават, че директорите са конфискували мобилните им телефони, за да предотвратят разпространението на новини за нападенията. Те са се държали по подобен ненормален начин по време на пика на отравянията в началото на март.

Служителите на режима до голяма степен пренебрегват възобновяването на нападенията този месец. Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди заяви в сряда, че "не може да потвърди" отравянето на студенти в Табриз, провинция Източен Азербайджан. Вахиди добави, че "трябва да се проведат допълнителни разследвания", но не прояви никакво чувство за спешност по отношение на последните атаки.

Липсата на реакция от страна на режима подсказва, че той не е в състояние да предотврати подобни нападения, не иска да признае съществуването на мрежа, способна да всява страх у иранския народ, и все още толерира отравянето на ирански ученички, анализират от Института за изучаване на войната.

Протестите в страната продължават - на 5 април са се провели поне седем демонстрации в четири провинции.

Иран е измъчвал деца на 12 г., задържаните заради протестите са над 22 000

Международната организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ съобщи, че ирански служители по сигурността ...

ОЩЕ: Иран: Нови отравяния на ученици, аятолахът подкрепи задължителното забулване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com