Обсъждат разполагането на миротворци в Нагорни Карабах, военните действия не спират

4373
Обсъждат разполагането на миротворци в Нагорни Карабах, военните действия не спират
Снимка: Getty Images/Guliver

Обсъжда се разполагането на миротворци в Нагорни Карабах. Това заяви арменският външен министър Зограб Мнацаканян след преговорите му във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който води отделно преговори и с азербайджанския външен министър.

„Миротворците са онзи въпрос, по който трябва да консолидираме нашите усилия, да премахнем рисковете, които пречат за трайното прекратяване на огъня… Това е един от важните моменти в нашата дискусия", изтъкна Мнацаканян в словото си пред Атлантическия съвет във Вашингтон.

Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)

Като част от "Стратегическата си дълбочина" Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите, както го направи в Сир...

Азерският президент Илхам Алиев заяви, че не отхвърля разполагането на наблюдатели и миротворци в Карабах, но Баку ще предяви свои условия. Той добави също, че Минската група на ОССЕ ще излезе с предложения за състава, сроковете и броя на наблюдателите и миротворците в Карабах.

Междувременно, военните действия в района не спират.

Градовете Степанакерт и Мартуни в Нагорни Карабах са подложени на артилерийски обстрел, съобщиха руски медии, цитирани от БГНЕС. Столицата Степанакерт се обстрелва с ракети от позиции, които е заела армията на Азербайджан. Вечерта в петък са били чути над 10 взрива.

Азербайджан е готов веднага да спре бойните действия при условие, че арменската страна прекрати огъня, заяви президентът Илхам Алиев в интервю за вестник Le Figaro.

Путин: Конфликтът в Нагорни Карабах е взел близо 5 000 жертви

Руският президент Владимир Путин заяви, че почти 5 000 души са били убити в от началото на сраженията между Азербайджан и арменските си...

„Готови сме да спрем действия още днес. Вече казвах това в хода на преговорите в Москва на 10 октомври. За да се постигне това, достатъчно ще е Армения да прекрати огъня. Именно след това ще дойде времето на дипломатите", каза Алиев.

„Необходимо е арменската страна да се съгласи с базовите принципи, определени от Франция, Русия и САЩ, с които ние самите се съгласихме, - продължи той. - Именно след това ние ще се върнем на масата за преговори. Аз лично в продължение на 17 години преговарях с Армения, с двама арменски президенти, по време на срещите в Москва, Париж и Вашингтон", напомни той.

„Въпреки това ние постигахме малък успех. Но когато господин Пашинян дойде на власт през 2018 година, той унищожи мирния процес... Но аз смятам, че сега е дошло времето за политическо решение... Арменците обаче не трябва да имат възможността да ни го налагат, защото статуквото и предишната линия на съприкосновение вече не съществуват. На терена е създадена нова ситуация и Армения следва да отчита това”, подчерта Алиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган поздрави Путин за победата на изборите, пак заговори за мир

Още един китайски преподавател в Япония "изчезна" след завръщане в родината си

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...