Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)

17803
Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Като част от "Стратегическата си дълбочина" Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите, както го направи в Сирия и Либия. Това стана ясно от думите на специалиста в областта на Близкия изток Дахер Ламот в ефира на предаването "Студио Actualno".

Целият разговор с експерта гледайте във видеото.

Исторически предпоставки

Нагорни Карабах е част от Арцах. Тази територия исторически е част от Царство Армения, което съществува от преди новата ера. Още от тогава до наши дни, мнозинството хора винаги са били арменци в тези територии. Уви, през 1923 година Сталин я дава на Азербайджан като част от съветската република. Въпреки че мнозинството и тогава е било арменско и протестите на местните, той я включва в състава на Азербайджан. Причината е, че той е искал да привлече на своя страна независимия дотогава лидер на Турция Кемал Ататюрк и да потуши напрежението между Турция и СССР. Азерите са много близък народ до Турция, която е търсила коридор до Каспийско море.

След разпадането на СССР започват военни действия. Арменците на практика поемат управлението над тази територия, което никой не признава на международно ниво, но това е факт.

Ролята на Израел и Турция

Сега, подкрепени от Турция, както и от Израел, азерите започнаха военни действия. Израел е страната, която снабдява Азербайджан с високотехнологични оръжия, най-вече дронове. От своя страна Турция закара множество джихадисти, които да участват в боевете срещу "неверниците" християни, като според различни източници те са между 1000 и 4000. Това е много тежка ситуация за арменците, защото те на практика са сами там. Израелските дронове дават голямо преимущество на Азербайджан, защото старите танкове са безпомощни срещу тях.

Международното право, петролът и примера Сирия

Азербайджан няма никаква историческа връзка с този регион. Турция от своя страна иска да обедини териториите на Нахичеван и Азербайджан, като окупира тънка ивици на Армения. Някои хора твърдят, че това няма да бъде допуснато, защото международните закони са на страната на Армения, но нека си спомним какво направи Турция в Сирия. Тя окупира огромни територии в Северна Сирия и ги контролира.

Израел пък получава над 50 % от суровия си петрол от Азербайджан и Турция, според официална статистика. Дори и петрола, който пристига от Турция, на практика е азербайджански. Именно заради този важен ресурс, те подкрепят и въоръжават Азербайджан, което не се харесва на някои израелци. Преди няколко дни организация Лев Йехуд обяви, че ще съди Министерството на отбраната, защото те дефакто участват в геноцид над арменците.

Анализатор зададе няколко въпроса към хората, които подкрепят Азербайджан за Нагорни Карабах

"Ето ви няколко въпроса, на които трябва да отговорят онези, които заемат страната на Азербайджан в конфликта за Нагорни-Карабах: - Ед...

Скритата цел - Иран

За Израел и САЩ голямата цел е Иран. Цели 16 % от населението там са азери, което прави над 10 милиона души. Затова и Иран настани там военни части, които дори свалиха няколко дрона на Азербайджан, за да ги предупредят, че няма да ги допуснат на своя територия. В по-широк геополитически смисъл, идеята на САЩ е да активизира Азербайджан, с цел дестабилизация на Иран. Идеята е да направят сепаратистки движения в самия Иран. Дори името азери идва от регион в Иран, което е много важна карта и ще бъде използвана в един бъдещ конфликт. Това може да се осъществи, както бяха разделени кюрдските региони в Сирия. Подкрепата на САЩ и Израел е тиха, защото не искат да настроят хората срещу себе си и затова големите новинарски канали като CNN и ABC не се занимават с кофликта. Поради тази причина дойдоха и протестите на арменската диаспора в САЩ.

Мълчаливата Германия и острия тон на Франция

Германия не взема никакво отношение по въпроса. Друг е моментът с Франция. Те се обадиха, защото Турция започна да застрашава доста от интересите им в Средиземноморието. Това се случва и около Кипър, и в Либия. Франция директно воюва срещу Турция в Либия. Затова и Макрон директно нарече джихадисти бойците, които дълги години в Сирия бяха наричани "умерена опозиция". Германия пък си мълчи, защото има много голям брой турци в страната си и не желае да предизвика вътрешен конфликт. Това поведение на Германия е неприятно за цяла Европа, защото тя е един от моторите на ЕС, заедно с Франция.

Русия

Анализ: За конфликта в Арцах и съдбата на малките народи

Конфликтът в Арцах доказа няколко неща, посочва в свой анализ в социалната мрежа фейсбук Ирини Зикидис. Първо, това е замразен конфлик...

Единственият играч, който може да се намеси в полза на Армения е Русия, защото те имат база там. Известен разрив между арменците и Русия предизвика желанието ми да се присъединят към ЕС. Армения се чувстваше изолирана и затова пое в тази посока. Подходът с ислямистките организации започна още от Афганистан, където САЩ финансираха т.нар. муджахидини, за да бъдат използвани срещу Русия. Ако Турция и Азербайджан опитат да направят обща граница помежду си, това ще предизвика директна намеса от страна на Русия.

Участието на джихадисти в конфликта

На страната на Азербайджан се сражават прехвърлени от Идлеб и Северна Сирия много групировки, като например Султан Мурад, която се управлява изцяло от Турция. Тези бойци са много опасни, защото имат много добре обучени хора, както и атентатори самоубийци. Говорим за наистина много отдадена армия, която в Сирия е воювала в много тежки условия. Това също наклонява много везните в ущърб на Армения. Турция успява да привлече джихадисти от всички региони на арабския свят, посредством крайна идеология. Нека не забравяме, че Армения е първата нация, която приема християнството. Това навежда и на други важни въпроси. Турция може да прехвърли тези бойци както в Либия, и в Нагорни Карабах, така и на Балканитe, където също има интереси и мюсюлманско население. Това нещо Гърция вече го осъзнава, на фона на скорошния конфликт с Турция. Струва ми се, че и България трябва да вземе това предвид.

Каква трябва да бъде българската позиция?

Ако става въпрос за Нагорни Карабах, аз лично бих подкрепил директно Армения. Когато става въпрос за бежанските вълни, категорично съм за затварянето на границите. Всеки може да отиде в който и да е бежански лагер и да провери какво представляват тези хора. Те са много съмнителни и става въпрос за над 80% мъже. Ако наистина искаме да помогнем на бягащите от войната семейства, то начинът не е вкарването им в Европа и създаване на допълнителни социални проблеми, а в спиране на финансирането на бойни действия в размирните региони. Когато говорим за помощ, тя трябва да бъде насочена към самите страни. Не мисля, че в дългосрочен план вкарването на маси от хора в Европа е добро решение. Те трудно се интегрират. Дори и в самата Сирия има хора, които са по-консервативни и трудно се интегрират в светската страна, а не мога да си представя как ще се случи това при още по-отворено общество като европейското. В противен случай се проектира сблъсък вътре в европейските общности. В страната като Белгия например, в квартал Моленбек вече почти няма белгийско население. Трябва да се има предвид, че в България има солидно количество мюсюлманско население и ако се допусне навлизането на радикални течения и им се позволи да му създадат такава идентичност, това ще е много сериозен проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...