Представители на християнските общности: Асад не е приятел на сирийските християнски малцинства

6943
Представители на християнските общности: Асад не е приятел на сирийските християнски малцинства
Снимка: Getty images/Guliver

Текстът е обръщение на представители на християнски общности в Сирия към американските политици, които трябва да гласуват закон, свързан със защитата на “Цезар: дезертьор от сирийските власти, който изнася хиляди снимки и документи, доказващи използването на мъчения в арестите в Сирия. Текстът е публикуван в The Hill на 11 май 2017.

Миналата седмица, по време на заседание на Комисията по външни отношения, конгресменът Дана Рорбахер заяви, че режимът на Асад е “покровител на християните” в Сирия.

Като сирийски християни, които са израснали в Сирия, за нас е различно. Стотици невинни християни, търсещи свобода, бяха измъчвани до смърт в затворите на Асад или разстрелвани от неговите брутални главорези – включително активистът Басел Шехаде, който беше убит по време на протести, а след това и духовно убит, защото силите на Асад попречиха на неговите приятели да отидат до църквата, за да се помолят за душата му. Адвокатът за човешки права, Халил Маатук, беше задържан в Дамаск за четири години, за “престъплението”, че защитава арестувани в затворите на Асад.

Тези истории не са нови и не са изолирани инциденти. Християните никога не са имали истинска свобода на религията под властта на режима на Асад; за десетилетия, той използва смесица от стимули и заплахи, за да засили контрола си върху християнското духовенство и да бъде сигурен, че няма да изказват свободно мнението си. Християните са много по-свободни от преди Асад да вземе властта, когато протестантът Фарес ал Хури е избран за премиер на Сирия с демократични избори през 1954 година. Рорбахер вероятно ще се изненада да научи, но под властта на Асад на християните им е законно забранено да се издигнат до глава на държавата (според конституцията, президентът на Сирия трябва да бъде мюсюлманин – РТ). Странно е покровител на християните да подхранва и подслонява най-лошите им врагове срещу волята на целия свят. Асад правеше и това, също – започвайки през 2003 година, неговите разузнавателни служби работеха в тясно сътрудничество с терористи фанатици, които в крайна сметка образуваха Ислямска държава, защото искаше да попречи на САЩ и стабилизирането на Ирак.

Сирийската революция започна преди шест години като мултиетническо, мултирелигиозно движение, но Асад пусна от затворите екстремисти в опит да придаде на революцията по-ислямистки характер и да представи фалшив избор между него и радикални ислямисти, които той подхранваше. Според Министерство на финансите на САЩ, Асад продължава да купува петрол от Ислямска държава – търговия, изразяваща се в милиони долари. В един момент, продажбите към Асад представляват 72% от приходите на Ислямска държава, доказано от иззети по време на специална операция документи на “министъра на петрола” на ИД, Абу Саяф.

За християните не е безопасно в Сирия на Асад. Според Сирийската мрежа за човешки права, над 60% от всички църкви в Сирия, разрушени по време на войната, са ударени от режима на Асад. Много християни бяха убити от варелните бомби на Асад и въздушните атаки, извършвани през последните шест години. Най-известният случай е когато военни самолети и Хизбулла атакуваха град Ябруд – смесен с християни и мюсюлмани град – разположен в близост до границата с Ливан, и който беше ярко място за междурелигиозни отношения за сирийците, след като беше освободен от Асад през 2012 година.

Асад вижда християните като религиозна карта, с която да защити интересите си и режима си. Докато Асад изпраща делегации от свещеници по целия свят, включително в САЩ, за да защитава режима си и Хизбулла, забравихме за християнския свещеник, който беше убит и влачен по улиците от членове на сирийските служби по време на кюрдския бунт през 2000те.

Сириец с доживотен затвор в Австрия заради убити войници на Башар Асад

Сириец на 27 години беше осъден от австрийското правосъдие на доживотен затвор за екзекуцията на 20 обезоръжени сирийски правителствени...

Отделно, много християнски лидери, които защитаваха Асад и Хизбулла по време на техните пътувания в западните държави, се срещнаха с нас лично и ни изпратиха съобщения, обясняващи как са били принудени да направят това от режима.

Като лидери на Сирийски християни за мир – международна сирийска християнска организация с клонове в САЩ, ЕС и Турция, и която беше спомената от Луис Франкел в отговор на фалшивите твърдения на Рорбахер – ние се борим с пропагандата на Асад за последните шест години.

Ние, заедно с мрежата от християни в Сирия, работим с опозицията, настоявайки за светска демокрация и човешки права за всички сирийци. Много сирийски християни са представени на високо ниво в сирийската опозиция, включително в Главния преговарящ комитет и Сирийската коалиция, които са признати са легитимен представител на сирийския народ от САЩ и международната общност, цитира изказването Intidar.com.

Сирийците в момента – както християни, така и мюсюлмани – са жертва на тираничен режим от една страна, и на радикални ислямистки терористи като Ислямска държава и Ал Кайда от друга (известен е случаят с отец Паоло, който е символ на мнозина сирийци – след началото на бунта през 2011 той е критик на Асад; беше отвлечен от Ислямска държава). И все пак, все още мнозинството от сирийците в Сирия и по света искат светска демократична държава. Сирийските християни живеят в Сирия от векове преди Асад, но успяха да достигнат най-високите нива на правителството, когато Сирия беше демократична. Приемането на религиозния наратив от Рорбахер, разпространяван от Асад, не помага в името на постигането на светска демокрация, а само поставя християните като нас в по-голяма опасност.

Ако Конгресът наистина иска да защити сирийските християни, той трябва да одобри Актът за защита на цивилното население в Сирия (“Цезар”), който ще постави санкции върху всички, които подкрепят военните престъпления на режима. Тези санкции също могат да бъдат приложени върху Русия и Иран и президентът Тръмп ще разполага с инструмент по време на преговорите, които да премахнат Асад от власт, а също и да се извърши преходът на Сирия към светска демокрация, където всички сирийски могат да бъдат защитени, независимо от религия или етнос.

Лавров: Русия е готова да сътрудничи със САЩ в Сирия

„Русия е готова да си сътрудничи със САЩ в създаването на зони за деескалация в Сирия и днес обсъдихме конкретни крачки в тази по...

***

Банян Ямин е секретар на Сирийски християни за мир.

Самира Мубайед е член на борда на Сирийски християни за мир и еколог в Националния природонаучен музей в Париж.

Мирна Барк е инженер и член на борда на Сирийски християни за мир, а също и президент на Сирийско-американския съвет.

Жорж Стифо е член на борда на Сирийски християни за мир и президент на американския клон на Асирийската демократична организация – сирийска опозиционна партия на асирийските християни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com