Превземането на Крим излиза скъпо

41036
Превземането на Крим излиза скъпо
Снимка: Getty Images / Guliver

Икономическото положение в Крим е напрегнато. Русия планира да подкрепи региона финансово и поиска от собствените си граждани да отидат на почивка в региона. Държавният Аерофлот вече вписа маршрута Москва-Симферопол в резервационната си система като вътрешен полет. А който направи резервация за продължителните и общонационални майски празници, дори ще получи билет в най-ниската ценова категория.

Мнозина обаче се страхуват, че пътуващите ще стоят настрана от полуострова. Това е проблем, тъй като досега Крим беше не просто популярна туристическа дестинация, а туризмът беше основен източник на доходи в иначе слабия икономически регион. Всяка година шест милиона туристи пътуваха до Крим. Гостите от Русия представляваха едва една четвърт от тях, а почти 70% бяха украинци. Още преди спорния референдум медиите съобщиха, че посетителите от Украйна няма да дойдат, ако Русия анексира полуострова. От руската страна положението също не изглеждаше много по-добро. От Асоциацията на руската туристическа индустрия съобщиха, че търсенето е намаляло заради кризата.

Сега Москва работи върху план за развитието на Крим, както и за неговия туристически бранш. Руското правителство препоръча на предприятията да изпращат своите служители на почивки на полуострова. С насърчаването на туризма ще се стабилизира гръбнакът на икономиката на полуострова. Защото в Кремъл от много време знаят: превземането на Крим е скъпо. Много скъпо.

Москва обяви, че ще повиши пенсиите и заплатите за държавните постове до нормалното за Русия ниво. По искане на президента Владимир Путин, до края на годината повече от 720 млн. евро ще бъдат предоставени за пенсионерите. Около половин милион души ще спечелят от това. Тяхната средна пенсия е малко под 130 евро, докато в Русия тя е 200 евро.

На държавна служба работи 10% от населението на Крим, което е 2 милиона души. В бъдеще около 200 хиляди служители ще получават заплатата си от Москва. Тяхното месечно възнаграждение в момента е средно 250 евро. За да се напаснат техните заплати с тези в Русия, са необходими 840 милиона евро годишно, твърдят експерти.

В допълнение на това трябва да се вземат предвид и разходите за инфраструктурата. Досега Крим получаваше 90% от питейната вода и 80% от електроенергията от Украйна. Сега Москва трябва да осигури нови кабели и тръби. Като възможен вариант за бъдещото предоставяне на електроенергия е проточването на кабел по морското дъно от Русия до полуострова. Разходите се оценяват на 360 милиона евро.

Дългосрочните инфраструктурни проекти като модернизирането на магистралата и разширяването на летищата ще погълне повече от три милиарда евро. В допълнение на това идва и планираното съединяване на Крим с руския Краснодарски регион. Още от много време се планира построяването на мост, по който коли и влакове да преминават през Керченския проток.

Die Zeit

Украйна ще предложи на ООН да не признава анексирането на Крим

Украйна ще предложи пред ООН да не признава анексирането на Крим към Русия, предаде УНИАН. Предложението ще бъде изложено в проекторез...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com