Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблеми между Русия и Иран - спряха новата сделка за "всеобхватно сътрудничество"

11 юни 2024, 11:07 часа • 3211 прочитания

Новото споразумение между Русия и Иран за всеобхватно сътрудничество е временно спряно поради проблеми с иранските партньори, съобщава руската държавна информационна агенция "РИА Новости", като се позовава на служител на руското външно министерство.

„Това е стратегическо решение на ръководствата на двете държави“, цитира контролираната от Кремъл "РИА" Замир Кабулов. „Процесът е спрян поради проблемите, които имат нашите ирански партньори“, добавя той, без да прави уточнения и да предоставя подробности. Коментар от Техеран все още няма.

Още: Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Сътрудничеството между Москва и Техеран

През последните години Русия и Иран установиха близки връзки, като, по думи на правителствата им, се противопоставят на "вредната външна политика" на САЩ. Режимите на Владимир Путин и на аятолах Али Хаменей уж искат "по-справедлив многополюсен световен ред".

Работата по ново голямо споразумение между Москва и Техеран беше обявена през септември 2022 г. по време на среща между Путин и тогавашния президент на Ислямската република Ебрахим Раиси. Раиси загина при катастрофа с хеликоптера си през май тази година.

Нерентабилна търговия

През май тази година се оказа, че руският бизнес търпи загуби в търговията с Иран след преминаването към разплащания в национални валути. Средно при всеки превод на средства руските компании губят около 20-25% заради разминаване в курса, каза тогава пред "Известия" Максим Черешнев - председател на Съвета за развитие на външната търговия и международните икономически отношения на Русия.

Иран и Русия засилиха военното и икономическото си сътрудничество след началото на войната на Владимир Путин в Украйна, като иранците предоставят на Москва предимно дронове "камикадзе" клас "Шахед". Преди малко повече от година иранският министър на икономиката и финансите Ехсан Хандузи каза, че Русия е станала най-големият инвеститор в Иран.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес