Първи присъди в Япония по делото с бягството на Гон

3198
Първи присъди в Япония по делото с бягството на Гон
Снимка: Getty Images/Guliver

Присъдата е първата, произнесена в Япония по сагата с „Нисан“, започнала с шоковия арест на бившия автомагнат Гон в Япония през 2018 г. по обвинения във финансови нарушения.

Бившият оперативен специалист от САЩ Майкъл Тейлър беше осъден на 2 години, а синът му Питър получи присъда от 20 месеца.

Тейлър не оспориха обвиненията срещу тях, признавайки ролята си в дръзкото бягство, което направи Гон международен беглец в Ливан. Те бяха изправени пред до три години затвор заради бягството, което американските прокурори определиха като „едно от най-наглите и добре организирани действия за бягство в новата история“.

Двамата се извиниха по време на предишни изслушвания, като изразиха угризения за това, че са помогнали на Гон да избяга, намирайки се под гаранция, докато чакаше съда през 2019 г.

По време на първото си изслушване през юни прокурорите описаха подробности почти като на филм за операцията - включително, че Гон е бил скрит в голям сандък с пробити за въздуха дупки, за да премине покрай охраната на летището.

Наскоро той разказа пред Би Би Си за преживяването, описвайки чакането половин час в сандъка излитането на самолета, като „вероятно най-дългото чакане, което някога съм преживявал в живота си“.

Трети мъж, идентифициран като Джордж Антоан Зайек, също е обвинен в участие в бягството, но остава на свобода.

Според обвинението семейството на Гон е платило на Тейлър над 860 000 долара за подготовка и логистични разходи и 500 000 долара в криптовалута за адвокатски хонорар.

Бягството на Гон започва когато той просто излиза от луксозната си централна резиденция в Токио на 29 декември 2019 г. и взема влак до Осака в Западна Япония.

"В купето имаше десетки хора, но аз бях с шапка, маска за лице и слънчеви очила. Трябваше да сте истински експерт, за да ме разпознаете под всичко това", написа Гон в книга, публикувана миналата година.

Той се срещнал с Майкъл Тейлър в хотел в Осака и бил качен контрабандно на частен самолет. Гон транзитно преминава в Турция, преди да пристигне в Ливан, който няма договор за екстрадиция с Япония и се противопоставя на призивите от Токио да върне беглеца, за да се изправи пред справедливостта.

Последствията от сагата, започнала през 2018 г. с грандиозния арест на Гон в Токио, са огромни.

Съучастници в бягството на Гон изправени пред присъди за затвор

Японски прокурори пледират за присъди от близо 3 години затвор за американски дует баща и син, които признаха, че са помогнали на бивши...

Главният изпълнителен директор на „Нисан“ беше отстранен, след като финансови нередности бяха разкрити в разследване, последвало ареста му.

Междувременно бившият помощник Гон в „Нисан“, Грег Кели, очаква присъда в процеса си в Япония. Той е изправен пред до 10 години затвор, ако бъде осъден за финансови нарушения.

А двама пилоти и още един служител на малка частна авиокомпания в Турция са осъдени на 4 години и 2 месеца за ролята им в бягството на Гон.

Самият Гон остава в Ливан, до голяма степен извън обсега на прокурорите, въпреки активните разследвания в няколко държави. През май той беше разпитан от френски следователи в Ливан заради поредицата от предполагаеми финансови нарушения. Но той беше изслушан само като свидетел и трябваше да се намира във Франция, за да бъде официално обвинен.

Гон винаги е отричал твърденията за финансови нарушения, отправени срещу него, описвайки обвиненията като измислени от служители на „Нисан“, ядосани от опита му да интегрира слее компанията с френския ѝ партньор „Рено“. Той казва, че е избягал от Япония, защото не е вярвал, че ще получи справедлив процес, и не е ходил във Франция от страх, че може да бъде екстрадиран в Токио. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com