Първи резултати от вота в Турция

7666
Първи резултати от вота в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият президент Реджеп Таийп Ердоган води на президентските избори в страната след обработването на 32% от бюлетините. Това са първите данни от изборния вот.

На този етап Ердоган получава 57,73% от гласовете, след него се нарежда кандидатът на опозиционната Народно-републиканска партия Мухарем Индже с 27,79%, показва информация на The Guardian, който цитирал Анадолската информационна агенция. Авторитетният британски вестник обаче напомня как на референдума за промяна на турската конституция в подкрепа на засилени президентски правомощия първоначалните данни сочеха сигурна победа за лагера на Ердоган от над 60%, но часове по-късно подкрепата се стопи до 51% и в крайна сметка остана толкова. А в Twitter беше пусната моментално диаграма, която припомня как Анадолската агенция е завишавала изборни резултати в полза на Ердоган и Партията на справедливостта и развитието - средно с 25%.

Френски комунисти са сред задържаните в Турция

Френска комунистическа делегация, включваща член на Сената - г-жа Кристин Прюно, бе задържана днес в Агръ, Турция. Нейните членове прис...

Междувременно от алианса, който подкрепя най-големия опонент на Ердоган - Мухарем Индже, обявиха неофициално, че всъщност Ердоган има подкрепа от 45%, а Индже - 41%. Самият Индже обвини Анадолската информационна агенция в манипулация и каза, че тя показва резултати само от секции, където Ердоган печели.

Преброени са бюлетините от 9,8% отворени урни от вота за парламент, съобщава БГНЕС. Народният алианс на управляващите Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) засега водят с 66,24%, Алиансът на нацията (НРП, Добра партия и Партия на благоденствието) е с 24,28%, а Партията на демократичните народи (ПДН) със 7,07%. Ако кюрдите от ПДН преминат 10%, то ПСР ще изгуби парламентарното си мнозинство.

Застреляха регионален лидер на партия в Турция

Регионалният лидер на Добрата партия в Ерзурум загина при възникнала престрелка, още двама са убити, предаде кореспондентът на БГНЕС. ...

Веднага след края на изборния ден основният опозиционен кандидат-президент се обърна към членовете на Републиканската партия в комисиите и ги призова да не вярват на официалните информации от Анадолската агенция за резултатите, съобщи bTV.

Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Пътнически самолет кацна "по корем" на турско летище (ВИДЕО)

Няколко страни от ЕС обмислят да признаят палестинска държава на 21 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия