Разрешиха на сирийската армия да унищожава турските безпилотни "Байрактари" над Идлиб

2999
Разрешиха на сирийската армия да унищожава турските безпилотни "Байрактари" над Идлиб
Снимка: Getty Images/Guliver

Те са се срещали и преди - руският зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) „Бук-М2“ (кодификация на НАТО - SA-17 Grizzly) и турският ударен безпилотен самолет „Байрактар“ (Знаменосец). Руското издание svpressa.ru твърди, че в небето на Карабах и Сирия тяхната конфронтация била най-активна и именно затова руската система за ПВО е призната за победител поради очевидните си предимства.

Този комплекс е най-ефективният и свалил най-голям брой израелски и турски ракети и безпилотни летателни апарати в Сирия, като към Bayraktar TV2 са добавени и многофункционалните БЛА TAI Anka. Сега Турция започна да използва тактиката „рояк безпилотни летателни апарати“ в Сирия, на ефективността на която се противопоставя именно Buk-M2E.

Сега конфронтацията между „Гризлис" и „Знаменосците" може да ескалира. Както съобщава руската информационна и новинарска агенция Avia.pro, позовавайки се на свои източниците, на сирийските медии е разрешено да започнат лов на турския ударен БЛА, намиращ се във въздушното пространство на страната, извън зоната на контрола от армията на Анкара. Това се дължи на рязката ескалация на ситуацията в северната и северозападната част на Сирия от турските военни и подкрепяните от тях джихадисти, и реално нарушават споразуменията за създаване на зона за деескалация в провинция Идлиб.

Само по себе си такова разрешение за унищожаване на турския "Байрактар" със средствата на сирийската противовъздушна отбрана има формален характер - те доста успешно унищожаваха враждебни въздушни цели и преди. Нюансът тук е, че ловът е за определен регион - в района на Идлиб над територията, където се намират турските военни и където се спазва някакво крехко примирие. Сега то се нарушава и съответно стъпка надясно или наляво ще се възприеме като опит за агресия. Вторият нюанс е използването от Сирия на руските системи за ПВО Buk-M2E. Москва е доставила на Дамаск поне 19 такива комплекса още през 2011 г. и вероятно през последните години са прехвърлени още руски комплекси.

Те наистина се превърнаха в доста ефективно средство за работа с самолети и с ракети, и, разбира се, с безпилотни летателни апарати. Както съобщава миналата година сръбският уебсайт Mars online, позовавайки се на доклада на сирийските военни в Twitter акаунта Sirian_MC, след влошаването на ситуацията в Идлиб са извършени 25 ракетни изстрелвания от сирийски ракети Buk-M2E по турски БЛА - 20 са унищожени, 2 са повредени, а 3 ракети пропуснаха целта и се самоунищожиха.

В същото време се предполага, че общият брой на свалените турски дронове надхвърля 40 единици. Ясно е, че БЛА и други системи за противовъздушна отбрана на сирийската армия са били активирани, включително зенитни ракетнооръдейни системи Pantsir-S1 (ZRPK), самоходни зенитни оръдия ZSU-23-4, както и преносими самолетни ракетни системи (ПЗРК). В същото време се признава, че резултатността на Бук-М2Э съставлява в Сирия над 80%.

Руските „Гризли“ в Сирия се отличили и при отблъскване на атаката срещу Дамаск от израелски изтребители F-16 в края на февруари 2021 г. Ракетният за ПВО Buk-M2E е прехванал 12 крилати ракети Deliiah, предназначени да пробият системите за противовъздушна отбрана поради ниския радиолокационна забележимост.

Ето как китайският вестник Soha описва ситуацията по отношение на сирийските военни: „На 28 февруари 2021 г. четири изтребителя на израелските военновъздушни сили F-16 Fighting Falcon изстреляха 12 усъвършенствани крилати ракети Delilax по международното летище в Дамаск и град Ал-Гизлания, където има много цивилни. Военен източник заяви, че прехващането е било изключително трудно поради терена. F-16 от израелските ВВС се възползваха от терена, летяха изключително ниско, използваха Голанските височини за прикритие, появяваха се почти за миг. Те пуснаха 12 крилати ракети. С толкова малко време зенитните сили имаха само няколко секунди да реагират. В отговор на нападението бяха използвани сирийски системи за ПВО, оборудвани с ракетни системи за противовъздушна отбрана Pantsir-S-1 и системи за ПВО Buk-M2E. Всички израелски ракети бяха успешно свалени“ - пише Соха.

Предполага се, че руските „Гризли” и „Борзим” („Панцир-С" според кодификацията на НАТО - SA-22 Хрътка) ще се справят малко по-лесно с турския „Байрактар", дори когато използват тактиката на БПЛА да атакува в рояк. А предупреждението към турските военни за началото на лова на „Байрактар” над Идлиб с помощта на доказаните Buks and Shells значително ще намали активността на полетите на БЛА в „забранената зона“: Bayraktar TV2 наистина струва много пари. Цената за минимална стандартна доставка на 6 дрона, 3 контролни станции и спомагателно оборудване е около 70 милиона долара. Такива пари не са за губене. Турците едва ли ще искат да се конкурират с руските системи за ПВО.

И в тази връзка, на фона на успешното използване на комплекса Buk-M2E в Сирия, възниква въпросът, защо тогава Армения първоначално не е използвала тези руски системи за ПВО срещу досадните „Байрактари”? Известно е, че Ереван е имал такива комплекси още преди началото на конфликта. Те най-вероятно първоначално се намирали на самата територия на Армения, а не в Нагорни Карабах, но е прехвърлен в района на Степанакерт още по време на бойните действия. Отново можем да говорим за способността на екипажите да стрелят по малогабаритни и малкоскоростни цели, тъй като първоначално Buk-M2 е предназначен за по-сериозни въздушни цели. Също така се изисквало да се проучи самата тактика на използване на БЛА и методи за противодействие, което отне значително време.

„Дипломация на изтребителите”: Турция и Русия отново са до „червената черта” в Сирия

Анкара е изключително раздразнена от ударите на руските изтребители в северозападна Сирия срещу протурски бойци. До този извод стигнало...

Има и такъв нюанс, че арменските военни първоначално не са обръщали внимание на азербайджанските БЛА - ПВО следила за турски изтребители F-16, ударни самолети Су-25 или „охлювите” Ан-2 в небето на Карабах. Успехът при използването на атакуващи БЛА и тяхната ефективност принуди да се преразгледат тези нагласи и да се организира „лов“ за безпилотници. Вероятно руските колеги от военната база в Гюмри и авиобазата Еребуни, които имат надеждно въздушно прикритие със системи за ПВО, които включват и Бук-М2, са подтикнали арменските военни към такова решение.

Е, как иначе човек може да не си припомни премиера Никол Пашинян, който, оправдавайки се за загубата на конфликта в Карабах, ще говори за ниската ефективност на руския ОТРК Искандер (експлодирали едва 10%), за което по-късно той трябваше да се извини. Или фактът, че Ереван купил руски изтребители Су-30СМ, но е забравил или е спестил средства за ракети за тях, а без оръжия всеки съвременен самолет е просто „въздушна кабина“, а не въздушен изтребител.

Армения също имаше проблеми и с използването на системите за ПВО, тъй като те бяха разположени в Карабах едва в средата на въоръжения конфликт с Азербайджан. Ако имаше Buks наравно с ракетните системи за противовъздушна отбрана S-300 V, системата за противовъздушна отбрана Tor-M2KM, S-125 Neva и комплексите Krug, то доминирането на Bayraktar и други БЛА веднага ще бъде поставена под въпрос.

В Сирия Buk-M2E се използва активно от дълго време - той не стои бездеен, използва се за унищожаване на различни видове въздушна военна техника, а и Bayraktar TV2 вече няма да се избягва. Предполага се, че ловът ще бъде успешен.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия