Русия и Саудитска Арабия продължават петролната сделка

5900
Русия и Саудитска Арабия продължават петролната сделка
Снимка: iStock/Guliver

Русия се е договорила със Саудитска Арабия да удължи с 6 до 9 месеца споразумението с ОПЕК за ограничаване на добива на петрол, каза руският президент Владимир Путин след разговор със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Reuters.

Двамата разговаряха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Путин уточни, че споразумението, което се очакваше да изтече утре, ще бъде удължено в настоящата си форма и в същите обеми.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори (ОПЕК+) се среща на 1 и 2 юли, за да дискутира сделката, която включва намаляване на добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден. САЩ не участват в пакта.

"Ще подкрепим удължаването", каза Путин, подчертавайки, че подкрепата ще е от Русия и от Саудитска Арабия. "Що се касае до периода на удължаването, все още трябва да решим дали ще бъде 6 или 9 месеца. Може би ще бъде 9 месеца", допълни той.

Русия предупреди за риск от свръхпроизводство на петрол

Русия предупреди за силен риск от глобално свръхпроизводство на петрол, което би могло да доведе до понижение на цените на петрола под ...

Удължаване с 9 месеца ще означава, че сделката ще изтече през март 2020 г. Ако Иран също подкрепи уговорката, то това означава, че предстоящата среща на ОПЕК+ ще протече гладко.

През декември ОПЕК и съюзниците ѝ, сред които Русия, се споразумяха да намалят петролния добив общо с 1,2 млн. барела на ден, за да поддържат цените на световния пазар. Мярката влезе в сила на 1 януари за 6 месеца. След създаването на обединението ОПЕК плюс през 2017 г. цените на петрола се увеличиха над два пъти благодарение на поредица съкращения на добива и днес черното злато се търгува за около 60 долара за барел.

Кирил Дмитриев, изпълнителният директор на руския Фонд за преки инвестиции, който помогна за разработването на сделката ОПЕК-Русия, каза, че този пакт вече е донесъл на Русия над 7 трлн. рубли (110 млрд. долара).

По думите му стратегическото партньорство с ОПЕК плюс е довело до стабилизиране на петролните пазари и е позволило едновременно редуциране и увеличаване на продукцията в зависимост от условията на търсене на пазара, което е допринесло за предсказуемостта и растежа на инвестициите в отрасъла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

Камерън в Израел, обсъжда хуманитарната помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com