САЩ леко отслабиха натиска срещу Иран, Техеран иска повече

3310
САЩ леко отслабиха натиска срещу Иран, Техеран иска повече
Снимка: Getty Images

Съединените щати обявиха, че спират прилагането на санкции срещу гражданската ядрена програма на Иран. В Техеран определиха тази стъпка като "добра, но недостатъчна".

Решението на Вашингтон идва в момент, когато преговорите за възобновяване на ядрената сделка, денонсирана от предишната американска администрация, навлизат в напреднала фаза.

Блинкен: Сделка с Иран все още е възможна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че съживяването на иранската ядрена сделка все още е възможно след "скромен напредък" ...

Година откакто Джо Байдън влезе в Белия дом, Иран продължава да трупа ядрено гориво, което може да бъде използвано за атомна бомба.

Спирането на санкциите срещу цивилната ядрена програма, обявено снощи, ще позволи на иранската страна да се върне към ограниченията, съблюдавани до 2018 г., например в количествата на обогатения уран, съхранявани в страната.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс подчерта, че Вашингтон няма да смекчи общите санкции срещу иранската икономика, докато Техеран не започне да изпълнява отново Съвместния всеобхватен план за действие.

Иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян подчерта, че демонстрацията на "добра воля" от страна на Вашингтон засега е само на хартия. И настоя отново за гаранции - правни, политически и икономически - че Съединените щати няма отново да скъсат една бъдеща ядрена сделка, както направи Доналд Тръмп преди четири години.

Пентагонът: САЩ са готови за други варианти, ако диалогът с Иран се провали

Съединените щати са готови да прибягнат до други варианти, ако дипломатическият ангажимент с Иран по ядрената програма се провали, заяв...

Секретарят на иранския Върховен съвет за национална сигурност Али Шамхани изтъкна, че за да се стигне до споразумение, Иран трябва да получи "реални, ефективни и проверими икономически облаги".

Германия, Франция и Великобритания призоваха властите в Иран да се възползват от отмяната на американските санкции върху иранската цивилна ядрена програма.

В съвместно изявление на трите европейски държави се казва, че снощното решение на Вашингтон за санкциите ще улесни техническите преговори за възобновяване на Съвместния всеобхватен план за действие, гарантиращ, че Техеран няма да се сдобие с атомно оръжие.

Русия също приветства частичната отмяна на санкции като "стъпка в правилната посока", но иранският външен министър я определи като "недостатъчна".

Иран подготвя обогатяване на уран в подобрени центрофуги

Иран е започнал подготовка за обогатяване на уран в смесена форма (UF6) в подобрени центрофуги IR-2m в подземен завод за обогатяване на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com