Саудитска Арабия обяви план за независимост от продажбите на петрола до 2030 г.

865
Саудитска Арабия обяви план за независимост от продажбите на петрола до 2030 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

След почти осем десетилетия от първия добив на петрол в кралството, саудитският крал Салман обяви амбициозен план за развитието на кралството до 2030 г. (Saudi Vision 2030), който се стреми да намали зависимостта от приходи от „черно злато", предадоха агенциите.

Саудитска Арабия ще трябва да забрави ерата на петролните печалби и да преодолее навиците от десетилетия да разчита на продажбите на суров петрол като гориво за икономическия растеж, създаване на работни места и изграждане на инфраструктура. Крал Салман одобри пакет от програми за икономическо и социално развитие. Според експерти, интервюирани от Bloomberg, откъсването от петрола ще бъде много трудна задача за икономиката.

САЩ ще помагат на Персийския залив в борбата срещу ниските цени на петрола

САЩ ще започнат диалог със страните от Персийския залив за справяне с ефекта от падащите цени на петрола. Това заяви американският пре...

Част от програмата предвижда продажба на по-малко от 5 на сто от националната петролна компания „Сауди Арамко" и създаване на най-големия в света държавен инвестиционен фонд. Властите предвиждат още стъпки за преструктуриране на субсидиите, данък добавена стойност, както за таксата за луксозни стоки.

Националната програма ще стартира в рамките на 45 дни след обявяването й в понеделник и ще се фокусира върху засилване на икономическия растеж, създаване на нови работни места и привличане на инвеститори.

Други зависими от петрола икономики успяха да реформират икономиките си и да избягат от петролната зависимост още преди срива на приходите от петрол, показва проучване на Международния валутен фонд през 2014 година. Според експерти това означава, че арабските производители може да са пропуснали най-добрата възможност, когато цените бяха високи, предаде КРОСС.

Спадът в цените на петрола накара арабската монархия да бръкне дълбоки в резервите си. Чуждестранните активи на Саудитска Арабия намаляха със 115 млрд. долара през миналата година и доведоха до бюджетен дефицит. След десетилетия на разговори за диверсификация през 2015 г. повече от 70% от приходите на Саудитска Арабия идват от петрол. Чужденците съставляват близо 80% от частния сектор. В отговор на отслабената фискалната позиция на страната планът на принц Мохамед е насочен към повишаване на приходите, които не са от петрол, до 100 млрд. долара до 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com