Сирия избира парламент

1551
Сирия избира парламент
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийците гласуват днес (19.07.20 г.), за да изберат нов парламент, докато правителството в Дамаск се бори с международните санкции и западащата икономика, след като завзе отново големи части от разкъсаната от войната страна, информира БГНЕС. Повече от 7 400 избирателни секции отварят точно в 07:30 ч. сутринта местно време. Такива ще има и в районите, контролирани от правителството, включително за първи път - в бившите опозиционни крепости.

Очаква се партията на президента Башар Асад и неговите съюзници да заемат по-голямата част местата в 250-те местния парламент в третите подобни избори, които ще се проведат след началото на войната, преди 9 години. В навечерието на вота един човек беше убит, а друг - ранен при два взрива в Дамаск, съобщи държавната информационна агенция САНА. Няколко листи на кандидати бяха разрешени в цялата страна, но всяка реална опозиция отсъства, а управляващата партия Баас се очаква да запази своята хегемония, коментира АФП. Портрети на част от 1 658-те кандидати са окачени в столицата от седмици, сред които и няколко видни бизнесмени.

Кадри от взрива срещу руските военни в Сирия (ВИДЕО)

Кадри от взрива, избухнал по пътя на руския БТР-82А в сирийската провинция Идлиб се появиха в социалните мрежи. Отговорността за терори...

Изборите, два пъти отлагани от април поради пандемията от коронавирус, идват в момент, в който повечето сирийци се притесняват от растящите разходи за живот. Много кандидати излизат с програми, обещаващи да се справят с инфлацията и да подобрят инфраструктурата, опустошена от конфликта. Милиони сирийци, живеещи в чужбина, след бягството си от война, в която загинаха повече от 380 000 души, нямат право на глас. Но за първи път гласуването ще се проведе в територия, завзети от правителството, включително в района на Източна Гута край Дамаск и в южната част на провинция Идлиб в северозападната част на страната.

В последните избори през 2016 г. избирателната активност беше 57%. Тазгодишното гласуване идва, когато Дамаск се бори да съживи икономиката, унищожена от 9 години война, западните санкции и финансовата криза в съседен Ливан. Цените на храните в Сирия се повишиха с над 200% през последната година и сега са 20 пъти по-високи от нивата преди войната, казва Световната програма за прехраната. В страна, в която над 80% от хората вече живеят в бедност, ООН предупреди, че сега сирийците са изправени пред „безпрецедентна криза на глада“.

Изборите също се провеждат в месеца, в който Башар Асад отбеляза второ десетилетие на власт и седмици след като САЩ наложиха нови санкции срещу Сирия, включително и срещу съпругата на президента. Следващите президентски избори се очакват през 2021 г. и кандидатите ще се нуждаят от писменото одобрение на поне 35 членове на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com