Сирия съобщи за нова ракетна атака, похвали се, че я е отбила*

7740
Сирия съобщи за нова ракетна атака, похвали се, че я е отбила*
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила ракети на военно-въздушната база "Шайрат" при град Хомс – там, където бяха две от целите, ударени от САЩ, Великобритания и Франция. Информацията е на Сирийската държавна телевизия и е цитирана от The Independent и AFP.

Телевизията показа кадри на свалената ракета, но от Пентагона твърдо обявиха, че е нямало американска военна активност или военна активност на подкрепяни от САЩ коалиционни сили в Сирия в района и по времето, в което се твърди, че е свалена ракетата. Информацията е, че ракетата е свалена в понеделник късно вечерта (16 април). Израел пък не коментира данните за опит за ракетен удар, след като редица арабски източници посочиха точно Израел като автор на атаката.

Тръмп реши да не бърза с нови санкции за Русия заради Сирия

Американският президент Доналд Тръмп стопира предварителния план за налагане на нови американски санкции срещу Русия заради Сирия, съоб...

Припомняме, че авиобазата "Шайрат" беше обстреляна с 59 ракети "Томахоук" през миналата година, малко след химическата атака в град Хан Шейхун. При ударите рано сутринта на 14 април тази година, имаше две цели при град Хомс:

1. Складът за химическо оръжие Хим Шиншар, който е разположен западно от Хомс. Той е бил обстрелян съвместно от САЩ, Франция и Великобритания. Изстреляни са 9 ракети "Томахоук", 8 британски крилати ракети Storm Shadow от изтребители "Торнадо" и "Тайфун", както и 5 френски ракети, 2 от които са еквивалента на Storm Shadow – SCALP. САЩ счита, че обектът е унищожен.

2. Бункерът за химическо оръжие Хим Шиншар, който се намира на около 7 километра от склада. Този обект е ударен само от френски ракети – 7 SCALP. И при този обект, и при предишния ракетите са изстреляни от изтребители "Рафал", защитавани от изтребители "Мираж". Този обект е понесъл "разрушения", според американска оценка.

* Няколко часа след като новината изтече в световния информационен обмен, сирийски военни дадоха друга версия за случилото се - било фалшива тревога. Не беше обяснено какви тогава са кадрите с части от ракета, излъчени от Сирийската държавна телевизия.

Мисията на ОЗХО още не е пристигнала в град Дума

Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не е пристигнала в сирийския град Дума, където да разследва предпо...

Междувременно руски източници съобщиха, че експертите от ОЗХО ще пристигнат в град Дума утре, 18 април. Става въпрос за 9 души, които вече са в Дамаск. Сирийски и руски официални лица казаха, че преди екипът да стигне до Дума, трябва да бъдат решени някои въпроси относно сигурността. Командирът на руските части за радиологична, биологична и химическа защита Игор Кирилов коментира, че пътищата, по които ще мине екипът, трябва да бъдат проверени и разминирани, както и да бъдат тествани от експерти на ООН, преди екипът на ОЗХО да тръгне за Дума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com