Странно: България поздрави Иран, Полша и Унгария отпразнуваха Революцията

3586
Странно: България поздрави Иран, Полша и Унгария отпразнуваха Революцията
Снимка: Getty Images

Миналата седмица Полша и Унгария нарушиха бойкота на ЕС и изпратиха посланиците си на официален прием при иранския президент Ебрахим Раиси по случай 44-ата годишнина от Иранската революция.

Дипломатическата среща е спорна, тъй като Техеран потушава масовите улични протести срещу режима със смъртоносна жестокост и дори прибягва до екзекуции на демонстранти.

Иран помага още повече на Русия да избегне петролните санкции

През последните месеци Иран значително е увеличил усилията си да помогне на Русия да заобиколи западните петролни санкции. Това пише Fi...

През последната година международният статут на Иран стана все по-неблагоприятен и заради доставките на дронове от Техеран към Русия. С тях Москва атакува граждански цели и ключова инфраструктура в Украйна - четете повече тук.

Поредица от снимки, някои от които са публикувани в интернет от ирански информационен канал, а други са проверени от Politico, показват двамата посланици - полският Мачей Фалковски и унгарският Золтан Варга-Хашонитс, седящи зад Раиси и външния министър Хосейн Амир-Абдолахиан на церемонията в четвъртък, както и на опашката за прием (събитието се проведе преди годишнината в събота.) На една от снимките се вижда как Фалковски подава ръка на Раиси с лек поклон.

"Как можахте да се поклоните пред касапина на Техеран, докато режимът бие, ослепява, измъчва, изнасилва и убива невинни протестиращи за това, че викат "Жена, живот, свобода"?", попита Хилел Нойер - изпълнителен директор на застъпническата група United Nations Watch. Той зададе въпроса си към полското външно министерство в Twitter.

Въпреки че няма официално споразумение между членовете на ЕС да не посещават събития като това, на което бяха снимани посланиците, държавите от блока имат неформално споразумение да действат съгласувано със символични стъпки, като например бойкотиране на публични церемонии на високо равнище, за да изразят общото си безпокойство от репресиите на Техеран срещу протестиращите.

Калоян Константинов: Война в Иран ще е катастрофална за целия свят (ВИДЕО)

Атаки с дронове поне в няколко града разтърсиха Иран в нощта на 28 срещу 29 януари. Ударени са обекти на военнопромишления комплекс на ...

Не е изненадващо, че Унгария, която си спечели репутацията на черната овца на ЕС под ръководството на министър-председателя Виктор Орбан и желае да задълбочи връзките си с Иран, ще пренебрегне този консенсус. Всъщност иранското правителство заяви, че унгарският външен министър Петер Сиярто също е изпратил поздравително послание по повод годишнината от революцията, пише Politico.

В Полша обаче ситуацията е различна. Варшава е сред най-верните поддръжници на Украйна. Полските лидери твърдят, че подпомагането на Украйна да се защити от руската инвазия е от съществено значение за сигурността както на Варшава, така и на Европа. Военните доставки на Иран за Русия обикновено биха направили Полша една от най-малко вероятните страни, които биха присъствали на честването на революцията. Загадка е защо Полша е позволила на посланика си да бъде заснет да се кланя на иранския президент на церемония в чест на т.нар. Ислямска революция.

Със сигурност неофициалният бойкот на иранските събития от страна на ЕС е свързан не толкова с подкрепата на страната за Русия, колкото с отношението ѝ към протестиращите и жените. Правителството на Иран също така заяви, че е получило поздравителни послания по повод годишнината от революцията и от България, Румъния и Хърватия.

ОЩЕ: Порицаха ирански полицай, че не приложил закона за хиджаб

Иранският аятолах обяви, че помилва "десетки хиляди затворници"

Върховният лидер на Иран Али Хаменей съобщи, че е наредил амнистия или намаляване на присъдите за лишаване от свобода на "десетки хиляд...

Революцията от 1979 г. е събитие в историята на Иран, което довежда до свалянето от власт на шах Мохамед Реза Пахлави и премахването на монархията. Основна роля в нея изиграва аятолах Рухолах Хомейни, който с помощта на различни леви и ислямски организации и студенти по ислямско богословие, установява управление, организирано според традиционното ислямско право. Тогава религията става основа на целия политически и икономически живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия