Турция свали неидентифициран безпилотен апарат

10333
Турция свали неидентифициран безпилотен апарат
Снимка: Mirror

Турската авиация е свалила неидентифициран безпилотен апарат, който е нарушил въздушното пространство на републиката. Това се казва в съобщение на генералния щаб на Турция, информира ТАСС. CNN пусна съобщение в Twitter, че става въпрос за дрон, а не за изтребител.

"Днес в нашето въздушно пространство е бил засечен безпилотен летателен апарат. Независимо от изпратените три пъти предупреждения, апаратът е продължил полета. Нашите самолети, патрулиращи границата, са открили огън и са го свалили“, гласи текстът на съобщението.

Гърция е готова на сътрудничество с Турция, но не иска турски военни патрули до границата си

Атина е готова да си сътрудничи с Анкара за ограничаване на бежанската вълна, но няма да допусне турски гранични патрули в гръцки води....

Уточнява се, че мерките са предприети в съответствие с правилата за реагиране на въоръжените сили на Турция на трансграничните заплахи.

Въздушното пространство е било нарушено от страната на Сирия. Сваленият апарат е паднал на три километра от границата от страната на Сирия, съобщи NTV.

"Всички самолети на руската авиогрупа, която е разполжена в Сирия за борба с „Ислямска държава“ са се върнали в базата." Това заяви официалният представител на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков пред Интерфакс.

Конашенков отбеляза още, че „руските безпилотни летателни апарати осъществяващи мониторинг на обстановката на територията на Сирия и извършващи въздушно разузнаване, функционират в планов режим."

Успех за Турция пред ЕС - стъпка към милиарди евро помощ и падане на визите

Европейската комисия обяви в нощта срещу петък, че е постигнато споразумение за "план за общо действие" с Турция за спиране на миграцио...

Припомняме, че на 5 октомври външното министерство на Турция обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство. Тогава Анкара връчи протестна нота на руския посланик. От министерство на отбраната тогава признаха грешката и я обясниха с лошото време.

В коментар на инцидента турският премиер Давутоглу нарече Русия приятел на Турция, но даде да се разбере, че Анкара няма да позволи да бъде нарушавано въздушното ѝ пространство. От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да уважава въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалация на напрежението.

По-късно стана ясно, че руски самолет е нарушил въздушното пространство на Турция не само на 3-ти, но и на 4-ти октомври. Турският външен министър за втори път извика руския посланик. От НАТО заявиха, че нарушаването на въздушното пространство може би не е било случайност.

Междуврменно президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши Русия със загуба на приятелските отношения между двете страни заради ситуацията около Сирия. Турският лидер подчерта, че Турция няма да остави без реакция нарушаването на своето въздушно пространство.

Русия и Турция ще проведат консултации за Сирия

Русия и Турция в следващите дни ще проведат консултации за положението в Сирия, съобщава БГНЕС. Това заяви специалният представител на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com