Турският парламент се отказа от промяна на конституцията

15490
Турският парламент се отказа от промяна на конституцията
Снимка: Getty Images / Guliver

Парламентарната комисия, която трябваше да промени турската Конституция, наследена от военния преврат през 1980 г., се провали и трябва да бъде разпусната, заяви депутат от управляващата партия, предаде БГНЕС.

"Парламентарната комисия, която беше натоварена да състави нов основен закон, не успяваше да се споразумее по нито един член в последните четири месеца", заяви Ахмет Ияма от управляващата Партия на справедливостта и развитието. "Изглежда трудно да се състави нова Конституция преди парламентарните избори" през 2015 г., допълни той.

Председателят на парламента Джемил Чичек заяви в понеделник, че смята да се оттегли от комисията. От 2011 г. четири политически партии, представени в парламента, участваха в комисията, която трябваше да замени настоящата Конституция, създадена от военните след преврата от 1980 г. и поправяна многократно след това.

Комисията трябваше да приеме нова Конституция преди местните и президентските избори, планирани съответно за март и август 2014 г. Но работата й беше блокирана заради силните разногласия, които разделят членовете й, във връзка с признаването на правата на кюрдското малцинство и установяването на президентска република.

Макар официално да не е обявил кандидатурата си, мнозина опоненти на настоящия премиер подозират, че той иска да участва в президентските избори, които за първи път ще се проведат при всеобщо пряко гласуване догодина.

Ердоган многократно говори публично за засилване на прерогативите на държавния глава. Настоящият президент Абдула Гюл разполага само със символични правомощия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия