В Русия: Кризата около Катар е за лидерството на сунитския свят и заради находище в Иран

5597
В Русия: Кризата около Катар е за лидерството на сунитския свят и заради находище в Иран
Снимка: Getty Images

Конфронтацията между Саудитска Арабия и Катар за лидерство в региона назряваше отдавна, заяви руският политолог Владимир Евсеев от експертния клуб „Валдай“.

По-рано днес Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, ОАЕ, Йемен, Либия, Малдивските острови и временното правителство на Либия прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, обвинен от тях в подкрепа за тероризма и екстремизма.

„Претенциите на Саудитска Арабия към Катар са много повече, отколкото изглеждат на пръв поглед. Скритото съперничество между Рияд и Доха продължава през последните години в различни държави от региона“, коментира той пред агенция ТАСС.

Според Евсеев, най-силно съперничеството между саудитците и катарците се е проявило в Египет, когато след т.нар. Арабска пролет на власт дойде ислямистът Мохамед Мурси, представител на групировката „Мюсюлмански братя“, спонсорирана от Катар. Той обаче бе свален от генерал Ас Сиси, спонсориран от Саудитска Арабия.

„Такова противопоставяне неизбежно трябваше да избие на повърхността. Катар провеждаше собствена политика, която не съгласуваше със Саудитска Арабия. Това силно дразнеше саудитците, които искат страната им да е регионален хегемон“, пояснява Евсеев. Той смята, че сега конфронтацията се проявява в Либия, където привърженици на ИД са подкрепяни скрито от Катар, а терористите на „Джебхат ан Нусра“ – от Саудитска Арабия.

"Саудитците искат Катар да признае първенството на Саудитската Арабия в сунитския свят. Ако Катар се съгласи, ще има примирие. Но то ще бъде относително, защото Катар, разполагайки с огромни финансови ресурси и връзки със САЩ, ще продължи с опитите да провежда собствена политика“, убеден е руският експерт.

От друга страна, Катар няма потенциала да оспорва лидерството на Саудитска Арабия. „Катар не може да бъде реален лидер, той е твърде малък като ресурси, ако не се отчита финансовото му богатство. Ето защо мисля, че помирение ще има, но то ще бъде непълноценно и след него ще започне изостряне“, вещае събеседникът.

Константин Симонов – директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност, изрази пред руския вестник „Коммерсант“ мнение, че опитите на Катар да установи отношения с Иран са истинската причина за кризата между емирството и останалите арабски държави в региона, предаде БГНЕС.

„Не съм чувал от нито един арабист прогнозата, че вътре в сунитския свят ще се появи разкол по линията саудити-Катар. Официалните обвинения (срещу Катар – бел. ред.) са прекалено смехотворни. Не е тайна, че Катар заедно със Саудитска Арабия създадоха групировката „Ислямска държава“ и други терористични организации, които започнаха войната в Сирия – те бяха спонсорирани от саудитците и Катар, това бе тяхната обща история. И след продължила няколко години гражданска война, да обвиниш Катар, че финансирал ислямски терористи звучи твърде забавно.

Мисля, че по-реално обяснение са опитите на Катар да установи отношения с Иран, което от една страна може и да е неочаквано, но от друга е факт, защото на срещата неотдавна, когато Доналд Тръмп бе на посещение в Залива, емирът на Катар в прав текст му каза, че с Иран трябва да се върви към договореност.

Това е крайно неочаквано, случи се буквално преди няколко дни. Катар има икономически интерес да се опита да установи отношения с Иран. Доха се опитва да започне усвояването на нефто-газовото находище, което има различни наименования – „Северно“ или „Северен купол“.

Това находище е общо с находището „Южен Парс“, което активно се усвоява от Иран. И ако тези страни не се договорят, при положение, че усвояват един и същи геологичен район, конфликтът е неизбежен.

Просто сравнете Иран и Катар като военна мощ. Може да си представим какво ще стане с Катар, ако конфликтът отиде твърде далеч, а повод по принцип има. И макар че дълго време Катар имаше подкрепа от саудитците, очевидно е, че нещо там не се е получило. Катар се опита да промени стратегията, което бе твърде неочаквано, като знаем отношенията между сунитите и шиитите (Катар е сунитски, а Иран е шитски – бел. ред.).

Така или иначе, имало е опити на Катар да установи отношения с Иран, на което саудитците отговориха крайно отрицателно, мобилизирайки всичките си основни съюзници в региона. Нека да видим докъде ще стигне тази история, защото регионът вече доказа, че политиката може да се развива в най-неочаквани посоки, могат да възникват най-неочаквани алианси и конфликти.

Факторът „Тръмп” е твърде значим. Ако в началото Тръмп говореше, че проблемът в региона е Саудитска Араби, след това всичко неочаквано се промени, първото си посещение в чужбина като президент той направи в Рияд. И главен проблем стана Иран.

Сега Тръмп заявява, че трябва да се върнат санкциите срещу Иран. В този смисъл е ясно, че Тръмп се е превърнал в катализатор на нови конфликти по линията Саудитска Арабия-Катар. Единственото ново е наистина изненадващата политика на Катар. Защото, от една страна, би било напълно логично, Катар да се присъедини към сунитския алианс срещу (шиитския) Иран, алианс получил такава мощна подкрепа от САЩ.

Но както виждаме, Катар засега играе съвсем различна игра, обезпокоен може би, че ролята на Саудитска Арабия ще продължава да се засилва и алиансът между САЩ и саудитците може да се превърне в проблем и за другите държави от региона. Още повече, че Катар има повод да се тревожикак ще се развиват отношенията с Иран в икономическата сфера", коментира Симонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия