Висши политици в Иран заговориха за премахване на нравствената полиция и задължителния хиджаб

1579
Висши политици в Иран заговориха за премахване на нравствената полиция и задължителния хиджаб
Снимка: Getty Images

Няколко висши политици в Иран, които поддържат умерена и реформистка политика, вече изразяват по-голяма близост спрямо протестиращите и искат преразглеждане на съществуването на нравствената полиция и на закона за задължителния хиджаб. Отказът на върховния лидер Али Хаменей да отстъпи по отношение на хиджаба вероятно ще доведе до разцепление сред политическия елит, гласи оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Пенсионираният генерал от Иранската революционна гвардия (КСИР) Хосейн Алаи изрази съпричастност към някои оплаквания на протестиращите и предложи премахване на моралния патрул на 18 октомври. Изказването на Алаи последва думите на няколко умерени политици, които заеха подобна позиция през последните дни. Трима реформатори поотделно предложиха реформи за справяне с общественото недоволство на 17 октомври. А бившият председател на парламента Али Лариджани заяви, че Командването на правоприлагащите органи (КОП) и организацията "Басидж" (една от съставните части на Революционната гвардия) не трябва да отговарят за прилагането на закона за задължителния хиджаб.

Заради протестите в Иран: Нови заплахи за ескалация в Иракски Кюдристан

Иранската революционна гвардия (ИРГ) може да възобнови атаките срещу цели в Иракския Кюрдистан през следващите дни, съобщава в ежедневн...

През 2012 г. Алаи публикува писмо, в което критикуваше режима и Хаменей за потискането на Зеленото движение от 2009 г. Тогава високопоставени командири от КСИР осъдиха действията му и влязоха в дома му, за да обсъдят писмото. Ръководството на Революционната гвардия привидно убеди Алаи да спре да критикува публично режима, но последните му изказвания сочат, че той отново се откъсва от политическите среди и службите за сигурност.

Али Хаменей засега не е показал никакви признаци, че ще премахне изискването за носене на хиджаб от страна на иранките, нито че ще направи някаква отстъпка, а вместо това заема твърда позиция по отношение на протестите.

Припомняме, че масовите демонстрации срещу режима в Техеран започнаха в средата на септември, след като нравствената полиция задържа 22-годишната кюрдка Махса Амини заради „небрежно поставен хиджаб“. Тя почина 3 дни по-късно, след като бе в кома, като семейството ѝ посочва убийство от страна на властите след жесток побой срещу Амини. Режимът отхвърля тези твърдения и заявява, че кюрдката е починала вследствие на „основно заболяване“. Оттогава насам лозунгът "Смърт за диктатора" изпълва улиците в десетки градове, а жените горят забрадките си.

Вчера протести се проведоха в най-малко 9 града, разположени в 8 провинции. Стотици гимназисти и студенти от Кереч, Табриз, Сенендедж, Бабол и Техеран излязоха на улиците и в кампусите на университетите. Имаше коктейли „Молотов“ и огън, както и обиди, насочени към властите, пише ISW.

Иран отново се бунтува срещу религиозния режим (ВИДЕО)

Демонстранти отново излязоха по улиците в Иран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Масовото протестно възмущение от нейната смъ...

Междувременно стачките на работниците обхванаха нови райони и икономически сектори. Демонстрациите в сектора, свързан с природния газ и нефтохимията, набраха скорост в седем предприятия в провинциите Бушер, Хормозган и Хузестан в югозападен Иран. Работниците от стоманодобивния сектор в провинция Фарс и тези от завод за гуми в Техеран започнаха стачки на 17 октомври.

Продължаващите репресии показват колко силно режимът е започнал да използва модерни технологии за налагане на социален контрол, добавят още анализаторите. На 18 октомври "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че режимът използва дронове за наблюдение на протестите, както и обществени камери и услуги за доставка на храна, за да проследява и идентифицира протестиращите. Режимът разработва технологии като изкуствен интелект, лицево разпознаване и национален интранет (вътрешна мрежа), за да идентифицира и следи дисиденти и да установи по-голям контрол върху информационното пространство.

Междувременно в персийскоезичен Telegram-канал бяха публикувани инструкции как протестиращите да използват пистолети. В други акаунти се твърди, че те са иззели оръжия от служители по сигурността.

Има и нови индикации, че Иран може да нападне Саудитска Арабия като ответна мярка за предполагаемата роля на Рияд в подклаждането на протестите. На 18 октомври ирански медии разпространиха заплахи на местни официални лица срещу Саудитска Арабия. Притежаваният от ливанската Хизбула вестник Al Ahed News препубликува изявление на командира на КСИР генерал-майор Хосейн Салами, в което той обвинява саудитската страна, че е провокирала бунтове срещу режима. Иракски прокси канал в Telegram публикува подобна заплаха от иранския министър на вътрешните работи - бригаден генерал Ахмад Вахиди, който предупреждава, че действията, засягащи иранската вътрешна сигурност, също ще "застрашат сигурността на целия Персийски залив".

ЕС обмисля да санкционира Иран заради дроновете, които праща на Русия

Идния понеделник - 17 октомври, европейските министри на външните работи ще обсъдят темата с доставките на ирански дронове в Русия и мо...

Али Хаменей и режимът в Техеран обвиняват САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че подкрепят протестите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com