Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанската опозиция в РСМ отложи коалиционните преговори с ВМРО-ДПМНЕ

13 май 2024, 19:18 часа • 2184 прочитания

Коалиция "Вреди" отложи плануваната за днес среща с ВМРО-ДПМНЕ, на която трябваше да започнат коалиционните преговори за ново македонско правителство, предаде БГНЕС.

Досегашната албанска опозиция, обединена под ръководството на Арбен Таравари, обясни, че всички политически партии от коалицията трябва да излъчат по един представител за работната група, което все още не се е случило.Още: Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

„Днес няма да има заседание на работните групи. В момента чакаме да бъдат назначени по един представител от всички политически партии от коалицията и от ВМРО-ДПМНЕ. Тогава ще обсъдим хармонизирането на програмите. Очакваме работните групи да се съберат в следващите дни“, заявиха от "Вреди".

На 11 май, събота, от ВМРО-ДПМНЕ съобщиха, че преговорите за коалиционен кабинет ще се базират на три постулата - европейска интеграция, ускорено икономическо развитие, борба с престъпността и корупцията и върховенство на закона. Още: Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

На срещата в събота присъстваха лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски със заместник-председателите на партията и лидерите на партиите във „Вреди“ - Арбен Таравари, Изет Маджити, Билал Касами и Африм Гаши.

ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори на 8 май. Партията има 58 мандата, а "Вреди" 13. Двете формации могат да съставят мнозинство от 71 депутата в 120-местния парламент.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес