Белград: Сърбия трябва да побърза с новата методология по пътя към ЕС

1855
Белград: Сърбия трябва да побърза с новата методология по пътя към ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Българската блокада с приемането на заключенията на министрите за разширяване на Западните Балкани ще повлияе и на европейската интеграция на Сърбия.

Този извод направи сръбският министър на европейската интеграция Ядранка Йоксимович в писмено изявление за Танюг. Тя заяви, че „след блокадата на заключенията за разширяване е необходимо възможно на-бързо да се оформи прилагането на новата методология за присъединяване и процесът на Сърбия, защото страните членки и Европейската комисия очевидно не могат да се споразумеят за рамка за преговори за Северна Македония и Албания."

Йоксимович също така посочи, че за Сърбия е важен сигналът да проведе специална политическа междуправителствена конференция до края на годината, която е задължителна съгласно принципите на новата методология след обявяването на заключенията за разширяването.

Сузана Грубйешич от Центъра за външна политика оцени, че се оказа лошо, че двустранните спорове влизат в политиката за разширяване на ЕС, така че сега държава-членка (България) може да блокира държава кандидатка да започне процес на преговори (Северна Македония), но с това да блокира всички останали.

"Оказва се, че всички сме заложници на България, която блокира Северна Македония, и че разширяването няма да бъде обсъждано", добави тя. Това не е прецедент, това се е случвало и преди, но след като двустранните спорове превземат процеса на разширяване, в бъдеще ще има подобни ситуации.

Грубйешич пита защо е блокирана Северна Македония, която направи всичко, за да започне преговори. Както тя посочи, от много години се казва, че процесът на вземане на решения трябва да се промени, че понякога консенсусът е невъзможна мисия и че трябва да се постигне квалифицирано мнозинство от две трети за вземане на решения.

Бърнабич: ЕС няма как да продължи без интеграция на Западните балкани

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, че Сърбия иска да бъде част от Европейския съюз и няма план Б. По време на срещата на върха...

„Когато видите Германия, най-мощната държава в ЕС, да няма възможност да реши някои ключови въпроси в ЕС по време на председателството, всичко това означава, че през следващия период ще се отделя много повече внимание на вътрешната организация и реформите, отколкото на Западните Балкани и на Сърбия", каза Грубйешич.

Очевидно е, каза тя, че Сърбия завършва годината без отворени глави, т.е. шансовете за насрочване на междуправителствена конференция са намалени.

„Това решение за блокада ще окаже влияние върху диалога между Белград и Прищина, защото какво, ако не дадете стимул нито на Белград, нито на Прищина? Как самите те ще имат стимул да се придвижат по-бързо към окончателно политическо решение, каза Грубйешич.

От друга страна, добре познатата европейска перспектива, тази фраза, която вече е празна от съдържание, не допринася за нищо, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Протест: Коктейли “Молотов“ пред общината в Тирана

Вучич: Нито една страна няма да влезе в ЕС преди Украйна, запомнете тези мои думи

Опитал да изнесе ценни отровни паяци и скорпиони от Турция: Задържаха куратор от американски музей (ВИДЕО)

Хиляди протестират в Румъния: Искат намаляване на данъците за работещи

Албански политик: Оптимист съм за конституционните промени, чакаме изборите в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани