"Данас": Всички водещи медии в Сърбия са купени от Вучич

2377
"Данас": Всички водещи медии в Сърбия са купени от Вучич
Снимка: Getty Images

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският "Данас".

"Informer", "Телеграф", "Курир" и "Ало" са най-влиятелните прорежимни таблоиди, които възхваляват образа и дейността на Александър Вучич, атакувайки всеки, който критикува политиката му. Понякога атаките срещу инакомислещите се превръщат в кампания и стават толкова силни, че застрашават сигурността и дори живота им. Опозиционните лидери са етикетирани като ковачи на "адски планове" за убийството на президента, подготвящи атентати, а журналистите - като чуждестранни наемници и предатели.

Вучич: Великите сили ще поискат изчезването на Република Сръбска до пролетта

Великите сили ще поискат изчезването на Република Сръбска до пролетта и Сърбия ще бъде подложена на голям натиск. Това съобщи президент...

Весна Радойевич, журналист от КРИК, казва: "Правителството финансира тези таблоиди чрез реклами на държавни компании, обществени поръчки, конкурси за съфинансиране на проекти, така че е трудно да се очаква, че те ще атакуват този, който им плаща“.

Редакторът на "Cenzolovka", Перица Гунджич, каза за "Данас", че таблоидите никога не са писали политически текст без споразумение с Вучич или неговите хора, отговарящи за редактирането на статиите.

"Те са под пълен контрол, всичките им политически текстове са поръчани от редактори от обкръжението на Вучич или от него лично в лични срещи. Вонята, която се разпространява от тях, е непоносима. Медиите, които буквално замърсяват тази страна, я върнаха назад и я направиха невъзможна за живот за толкова много хора, бягащи оттук. Дори и да публикуват известна критика към Вучич, това е в съгласие с него. Трагично е, че хората тук са толкова дезориентирани и неграмотни, че таблоидите имат значителна аудитория", заключава Гунджич.

"Курир", таблоидът с най-дълъг стаж в Сърбия, за кратко е бил в разногласие с Вучич. В началото на ноември 2015 г. медията публикува статия, която предизвика голям обществен отзвук, защото заглавието на цялата първа страница гласеше: „Сърбия, съжалявам“. Това продължи за кратко, след което Вучич и "Курир" отново бяха "влюбени" и това продължава и днес.

Анализатор: ЕС трябва да се събуди, Вучич е обърнат изцяло към Русия и Китай

Вече стана ясно, че президентът на Сърбия Александър Вучич не седи "на два стола", а само на един и той е обърнат към Русия и Китай. То...

"Сърбия, съжалявам"

През 2015 г. тогавашният собственик на "Курир" Александър Родич изпрати публикува писмо до обществеността, озаглавено „Сърбия, съжалявам“, в което, наред с други неща, той каза следното:

„Искам да кажа истината пред цялата общественост: медиите в Сърбия не са свободни и са изложени на голям натиск. Казвам открито - аз самият съм участник в проекта за разкрасяване на реалността, заедно с 80% други собственици на медии, между които Желко Митрович и Драган Вучичевич. Признавам, че през всичките тези години бях подложен на натиск и изнудване да отхвърлям всякаква сериозна критика към правителството и министър-председателя. Всеки от вас е запознат със ситуация, в която пристига „искане“ това или онова да не се пуска на обществеността или да се пише за точно конкретно нещо“, заяви тогава Родич. Този курс на "Курир" продължи за кратко и вече не се повтори след идването на новия собственик Игор Жежел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com