ЕЦБ увеличи ликвидността за гръцките банки с 5 млрд.

13816
ЕЦБ увеличи ликвидността за гръцките банки с 5 млрд.
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила размера на спешната ликвидност за гръцките банки с 5 млрд. евро, съобщават германски медии.

Според вестниците "Ханделсблат" и "Франкфуртер алгемайне" спешната помощ за ликвидност (ELA) ще нарасне до 65 млрд. евро. От ЕЦБ все още не са потвърдили официално новината, предаде БГНЕС.

По-рано европейската банка спря един от ключовите източници на гръцките банки на финансиране като заяви, че повече няма да приема гръцки държавни облигации като обезпечение за кредити.

Кредитният рейтинг по гръцкия дълг е със стойност "боклук" (високорисков рейтинг) и според правилата на ЕЦБ така или иначе не може да е обезпечение за кредити. Това правило обаче беше отменено за Гърция стига това да не в противоречие с условията по международния заем от ЕС и ЕЦБ.

Отхвърлянето на това право беше разгледано от Атина като значителен удар за страната. Според анализатори обаче ЕЦБ няма да доведе гръцката банкова система до ликвидна криза. Освен своите договорености с ЕЦБ Атина може да си послужи и с пакета от спешна ликвидна помощ ELA, който е достъпен по правилата на еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани