Еврогрупата може да не отпусне планирания транш от помощта за Гърция

4438
Еврогрупата може да не отпусне планирания транш от помощта за Гърция
Снимка: Getty Images/Guliver

Финансовите министри от еврозоната няма да предоставят планирания транш за 2 млрд. евро от помощта за Гърция на предстоящата по-късно днес среща на Еврогрупата, тъй като продължава да има разногласия по въпроса за новите правила за просрочване на жилищните ипотеки в страната, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки двама официални европейски представителя, предаде БНР.

По време на проведена вчера следобед телеконферентна среща, финансовите министри от единния валутен блок са актуализирали своята оценка относно изпълнението от страна на властите в Атина на обещаните около 50 основни ремонти в законодателството, известни като "крайъгълни камъни" за новата финансова спасителна програма. Въпреки че е бил отчетен напредък по някои въпроси - включително мерките за подмяна на данъка за частното образование, управлението на процеса за външно спасяване на банките в страната и по отношение на въпроса с просрочените кредити - Гърция и нейните кредитори ще се нуждаят от повече време, за да постигнат споразумение относно изпълнението на всички изисквани мерки, заявиха висши европейски служители, цитирани от "Уолстрий Джънръл".

Хърватия алармира - Гърция се готви да пусне още 30 000 мигранти

От Гърция вече е потеглила нова мигрантска вълна към Хърватия. Става въпрос за 30 000 души. Това съобщи хърватската държавна телевизия ...

Няма да има споразумение относно планирания транш от помощта, заяви един от европейските представители, визирайки предстоящата по-късно днес среща на Еврогрупата на която ще се обсъди първоначалния транш от първите общо 26 млрд. евро, които трябва да бъдат предоставени на Атина според договорената по-рано през годината трета спасителна програма за 86 млрд. евро.

Трябва да се има предвид, че Гърция се нуждае от свеж финансов ресурс, за да може да плати заплати и други сметки, както и редица вътрешни просрочия.

Вместо това, цитираните двама европейски официални представители посочват, че те ще настояват Гърция и нейните кредитори, които представляват останалите 18 правителства от еврозоната и Международния валутен фонд, да постигнат споразумение относно предприетите мерки за основен ремонт до средата на седмицата (до сряда).

Според тях Еврогрупата ще се събере отново в петък (13-ти ноември), за да направи оценка на последните усилия за реформи, предприети от властите в Атина.

Гърците дължат 2 млрд. евро за ток

Гръцките домакинства и малки компании дължат 1,6 милиарда евро за ток, съобщи електронното издание на гръцкия в. "Ефимерида тон синдакт...

Агенция Ройтерс от своят страна съобщава, че Гърция и нейните кредитори продължават да спорят относно въпроса за необслужваните кредити на гръцките банки.

Има различия по този въпрос и аз не мисля, че ще имаме в скоро време споразумение, заяви европейски представител пред агенцията.

В неделя гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са обсъдили по телефона въпроса за т.нар. "лоши банкови заеми", като по същото време френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел също са провели телефонен разговор по тази важна тема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com