Курти: Сърбия отхвърли моята декларация за мир без да я прочете

1337
Курти: Сърбия отхвърли моята декларация за мир без да я прочете
Снимка: iStock/Guliver

Предложих декларация за мир със Сърбия в шест точки, но предложението ми беше отхвърлено без да бъде прочетено, заяви косовският премиер Албин Курти пред медиите в Прищина след вчерашния кръг на политическия диалог за нормализиране на отношенията със Сърбия в Брюксел с посредничеството на ЕС.

Както вестник „Коха Диторе“ съобщи на своя портал, Курти заяви, че това е предложение за споразумение, "което той е изготвил като декларация за мир със Сърбия", подчертавайки, че това е "балансиран документ".

„Моето предложение беше отхвърлено, преди да бъде прочетено, което свидетелства за нежеланието им да постигнат споразумение“, каза той.

Курти добави, че вицепремиерът Бесник Бишлими е прочел на срещата в Брюксел 11 точки, които Сърбия поставя като блокади за Косово, но сръбските представители дори не искат да чуят за това.

Курти обяви продължаването на диалога в Брюксел на политическо ниво през септември. Както той уточни, "беше постигнато споразумение техническите екипи на Косово и Сърбия да се срещнат в края на август" и през септември ще има нова среща на политическо ниво.

Борел: Най-сетне Косово и Сърбия трябва да затворят главата на своето болезнено минало

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел изрази надежда, че днешната втора среща между сръбския президент Александър Ву...

Той също така посочи, че "е жалко, че не е постигнато взаимно споразумение", добавяйки, че "сръбската страна категорично се противопоставя на това".

"Не разбирам защо трябва да се страхуваме да се изправим пред миналото, когато знаем, че има проблеми в него, пред които все още се изправяме", каза Албин Курти.

Премиерът на Косово заяви в Брюксел, че е жалко, че президентът на Сърбия Александър Вучич не се дистанцира от изявленията на министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин за сръбския свят, което беше оценено като евфемизъм за „Велика Сърбия“. След срещата с президента на Сърбия Курти заяви, че е засегнат и въпроса с изявлението на министър Вулин за "сръбския свят".

„За съжаление президентът на Сърбия не се дистанцира от Вулин, (Ивица) Дачич, (Слободан) Милошевич и всеки, който беше на власт през 90-те. Това е наистина тъжно. Факт е, че имаме десет години диалог в Брюксел, без окончателно споразумение, защото съществува тази проблемна съпротива за справяне с миналото", каза Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com