Над 40 000 души на протести в Гърция (ВИДЕО)

1253
Над 40 000 души на протести в Гърция (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/The Sun

Десетки хиляди души протестираха в цяла Гърция, където работниците организираха масова стачка, за да изразят възмущението си от влаковата катастрофа миналия месец, при която загинаха 57 души.

Полицията съобщи, че в цялата страна са протестирали повече от 40 000 души, от които 25 000 в Атина и по около 8 500 в следващите по големина градове в страната - Солун и Патра.

"Това престъпление няма да бъде забравено", скандираха демонстрантите от левия съюз ПАМЕ, докато тълпата се придвижваше към парламента в столицата. Студенти крещяха "убийци", а участниците в шествието хвърляха листовки с министър-председателя Кириакос Мицотакис, изобразен с шапка на началник-гара, с надпис "вината е на всички, но не и на мен".

Трагедията от 28 февруари разкри десетилетия наред пропуски в безопасността на гръцките железници и оказа сериозен натиск върху консервативното правителство преди националните избори. Железопътната катастрофа се случи малко преди полунощ, когато пътнически влак се блъсна челно в товарен влак в Централна Гърция, след като и двата по погрешка бяха оставени да се движат по един и същи коловоз. Повечето от пътниците са били студенти, които са се връщали от ваканционен уикенд.

24-часовата стачка е най-мащабната в дните на стачни действия, последвали катастрофата, този път свикана от водещите гръцки профсъюзи в частния и публичния сектор.

По време на протеста са спрени държавната администрация, полетите и фериботите.

ОЩЕ: Гърция парализирана от стачки: Профсъюзите с 24-часова стачка заради влаковата катастрофа 

"Нещата в тази страна трябва да се променят, просто не можем да оплакваме всички тези смъртни случаи", заяви протестиращата в Атина Ставрула Хатзитеодороу, като имаше предвид смъртоносните горски пожари, обхванали Гърция през последните години, както и влаковата катастрофа. "Надяваме се, че нещата ще се променят на тези избори", каза Хатзитеодороу, която работи в частния сектор, пред АФП, цитирани от БГНЕС.

Национална стачка отменя всички полети от и до Гърция в четвъртък

Всички полети от и до Гърция ще бъдат отменени в четвъртък във връзка с национална 24-часова стачка на гръцките синдикати, съобщи ДПА. ...

Срещу началника на гарата и трима други служители на железниците са повдигнати обвинения, но общественият гняв е насочен към дългогодишното лошо управление на мрежата и страната е разтърсена от поредица от масови протести, понякога изпълнени с насилие. Миналата седмица около 65 000 души участваха в демонстрации в цялата страна, включително около 40 000 в Атина.

Италианската държавна компания, извършваща железопътни услуги в Гърция, Hellenic Train, заяви, че пострадалите при инцидента и семействата на загиналите ще получат по 5000 до 42 000 евро (44 600 долара) "за покриване на неотложни нужди". "Това по никакъв начин не е признаване на отговорност", подчерта обаче компанията.

Бащата на един от загиналите пътници отхвърли предложението. "Не искаме парите им... това беше масово убийство, отказвам да приема извинение от убийци", заяви Павлос Асланидис пред телевизия Alpha. "Ако това беше сериозна държава, всички в транспортното министерство щяха да са с белезници", каза още той.

С нарастването на обществения гняв преди изборите, които се очакват през май, преднината на Мицотакис от 7,5 пункта в социологическите проучвания се е свила до малко над 3% в последните проучвания. Очакваше се Мицотакис да определи дата за изборите през април. Сега бюлетините се очакват през май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com