Охридският архиепископ задържан за пране на пари

9052
Охридският архиепископ задържан за пране на пари

Охридският архиепископ Йован Вранишовски и петима негови сътрудници са задържани за 30 дни при операция "Разколник" заради гигантски заговор под наименованието "Анастасия", в рамките, на който те опитали да изперат 15 милиона динара (1 евро=60 динара).

Тези пари били приемани от съдружниците на Вранишовски като дарения и с тях те трябвало да купят парцели, на които да се строят църкви. В рамките на операцията полицията подвела под съдебна отговорност десетима съдружници на Вранишовски, много от които негови близки роднини.

Подкрепяме Македония за НАТО, но най-рано през 2014 г.

България има много категорична и ясна позиция – приемаме всички, които показват с думите си и делата си, че споделят общите европ...

Според македонското вътрешно министерство прането на пари започнало преди десетина години и обхваща периода от 1998 до 2002 г., когато Вранишовски по незаконен начин и ущърб на Македонската православна църква, скрил 15 милиона динара, допълва БГНЕС.

За да вкара средствата в оборот, той в съдружие с останалите заподозрени, привеждал парите на сметката на сдружението "Анастасия".

Вранишковски беше задържан от българските власти на ГКПП Калотина през ноември 2010 г. въз основа на издадена за него заповед за арест от Интерпол заради присъда в Македония за насаждане на етническа омраза и за присвояване на църковни пари.

Редактор: Георги Иванов

Македония заслужава покана за членство в НАТО, заяви Груевски

Македонският премиер Никола Груевски заяви, че е не е заминал на срещата на върха на НАТО в Чикаго, тъй като страната му няма да получи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани